Генериране на списък с IP адреси в Linux

ip addresses

Генерирането на списък с IP адреси в мрежа е полезна задача в администрирането на компютърни мрежи и създаването на конфигурационни файлове за различни системи.

Тази статия ще ви научи как да извършите тази операция в среда на Unix/Linux, като се фокусираме на мрежовия диапазон и пренасочването на данните към файл.

Определете мрежовия диапазон

Първо, трябва да определите мрежовия диапазон, за който искате да създадете списък с IP адресите. Нека предположим, че желаете списък с адресите от 10.20.20.0 до 10.20.20.50.

Използвайте скрипт на Bash

За да създадем списъка, ще използваме скрипт на Bash, който автоматично генерира адресите от дадения диапазон :

#!/bin/bash

for ((i=0; i<=50; i++)); do
  echo "10.20.20.$i"
done

Горният скрипт използва цикъл, който обхожда числата от 0 до 50 и за всяко число извежда IP адреса в желания формат "10.20.20.X".

Изпълнете скрипта

Изпълняваме скрипта с командата:

bash ./generate_ips.sh

Това ще генерира списък с IP адреси от 10.20.20.0 до 10.20.20.50 и ще ги изведе на екрана.

Пренасочване на резултата във файл

Ако искаме, можем да пренасочим резултата във файл с помощта на оператора >:

bash ./generate_ips.sh > Плот/ip_list.txt

Това ще създаде файл на работният Плот, с име "ip_list.txt" и ще запише в него списъка с генерирани IP адреси от 10.20.20.0 до 10.20.20.50.

Използване на команда

За по лесно , може да ползвате и следната команда:

for i in {1..20}; do echo 10.20.20.$i/24;done > Плот/ip.txt

Това ще създаде файл на работният Плот, с име "ip.txt" и ще запише в него списъка с генерирани IP адреси от 10.20.20.0 до 10.20.20.20.

Заключение

С тези стъпки можете успешно да генерирате списък с IP адреси в определен мрежов диапазон и да го пренасочите във файл. Тази техника може да бъде полезна при подготовката на конфигурационни файлове за различни сървъри или при анализ на мрежови ресурси.

Fedya Serafiev

Федя Серафиев

Федя Серафиев е собственик на сайта urocibg.eu. Той намира удовлетворение в това да помага на хората да решават и най-сложните технически проблеми. Сегашната му цел е да пише лесни за следване статии, така че подобни проблеми изобщо да не възникват.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу: