Генериране на списък с IP адреси в Linux

ip addresses

Генерирането на списък с IP адреси в мрежа е полезна задача в администрирането на компютърни мрежи и създаването на конфигурационни файлове за различни системи.

Тази статия ще ви научи как да извършите тази операция в среда на Unix/Linux, като се фокусираме на мрежовия диапазон и пренасочването на данните към файл.

Определете мрежовия диапазон

Първо, трябва да определите мрежовия диапазон, за който искате да създадете списък с IP адресите. Нека предположим, че желаете списък с адресите от 10.20.20.0 до 10.20.20.50.

Използвайте скрипт на Bash

За да създадем списъка, ще използваме скрипт на Bash, който автоматично генерира адресите от дадения диапазон :

#!/bin/bash

for ((i=0; i<=50; i++)); do
  echo "10.20.20.$i"
done

Горният скрипт използва цикъл, който обхожда числата от 0 до 50 и за всяко число извежда IP адреса в желания формат "10.20.20.X".

Изпълнете скрипта

Изпълняваме скрипта с командата:

bash ./generate_ips.sh

Това ще генерира списък с IP адреси от 10.20.20.0 до 10.20.20.50 и ще ги изведе на екрана.

Пренасочване на резултата във файл

Ако искаме, можем да пренасочим резултата във файл с помощта на оператора >:

bash ./generate_ips.sh > Плот/ip_list.txt

Това ще създаде файл на работният Плот, с име "ip_list.txt" и ще запише в него списъка с генерирани IP адреси от 10.20.20.0 до 10.20.20.50.

Използване на команда

За по лесно , може да ползвате и следната команда:

for i in {1..20}; do echo 10.20.20.$i/24;done > Плот/ip.txt

Това ще създаде файл на работният Плот, с име "ip.txt" и ще запише в него списъка с генерирани IP адреси от 10.20.20.0 до 10.20.20.20.

Заключение

С тези стъпки можете успешно да генерирате списък с IP адреси в определен мрежов диапазон и да го пренасочите във файл. Тази техника може да бъде полезна при подготовката на конфигурационни файлове за различни сървъри или при анализ на мрежови ресурси.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...