Заспиване и хибернация при Windows 7

 

Заспиване е режим на икономия на енергия, който позволява на компютъра бързо да възстанови работното си състояние (обикновено за няколко секунди), когато желаете да подновите работа. Превключването на компютъра в спящ режим е подобно на поставянето на DVD на пауза – компютърът незабавно спира работа и е готово да продължи веднага щом възобновите работата му.

Хибернация е режим на икономия на енергия, проектиран главно за лаптопи. Докато режимът на заспиването записва работата и настройките ви в паметта и използва малко количество енергия, хибернацията записва отворените документи и програми на твърдия диск, след което изключва компютъра. От всички енергоспестяващи състояния, използвани от Windows, хибернацията използва най-малко количество енергия. Използвайте хибернацията при лаптоп, когато знаете, че няма да използвате лаптопа за продължителен период и няма да имате възможност да заредите батерията през това време.
Хибридно заспиване е създадено главно за настолни компютри. Режимът на хибридно заспиване е комбинация от заспиване и хибернация – при него се записват всички отворени документи и програми в паметта и на твърдия диск, след което режимът превключва компютъра в състояние на ниска консумация на енергия, така че да можете бързо да възстановите работата си. По този начин, ако възникне срив в захранването, Windows може да възстанови работата ви от твърдия диск. Когато режимът на хибридно заспиване е включен, задаването на режим на заспиване на компютъра автоматично го превключва в хибридно заспиване. Обикновено режимът на хибридно заспиване е включен по подразбиране на настолните компютри.

Защо не мога да намеря опциите за заспиване и хибернация на компютъра?

Щракнете върху бутона Старт, а след това върху стрелката до бутона Изключване.
Ако режимите на заспиване и хибернация не са достъпни, това може да се дължи на една от следните причини:
· Съответната видеокарта може да не поддържа режим на заспиване. Актуализирайте драйвера за видеокартата или проверете информацията към компютъра за видеокартата и поддържаните драйвери.
· Някои настройки се управляват от системния администратор. · Режимът на заспиване и други режими за икономия на енергия са изключени в базовата входно-изходна система (BIOS) на компютъра. За да включите режима на заспиване, рестартирайте компютъра и влезте в процеса на настройка на BIOS. Когато компютърът се стартира, обикновено на екрана се появяват инструкции, които показват кой клавиш или клавишна комбинация трябва да натиснете, за да влезете в процеса на настройка на BIOS. Тъй като не всички производители на компютри използват една и съща BIOS система, за целта се назначават различни клавиши. За да научите повече, проверете предоставената с компютъра информация или посетете уеб сайта на производителя.
· Ако опцията за хибернация липсва, режимът на хибридно заспиване може да е включен.

Как мога да предотвратя автоматичното заспиване или хибернацията на компютъра?

Можете да регулирате колко дълго да чака компютърът, преди да се превключи в режим на заспиване или хибернация, както и изобщо да предотвратите самоизключването на компютъра. Бъдете внимателни. На лаптоп със захранване от батерия забраняването на режима на заспиване или хибернация може да доведе до загуба на данни, ако батерията се изтощи. Ето как да предотвратите превключването на компютъра в режим на пестене на енергия:
1. Отворете опциите за захранването, като щракнете върху бутона Старт, след това върху Контролен панел, щракнете върху Система и защита и накрая щракнете върху Опции за захранването.
2. На страницата Избор на план за захранване щракнете върху Промяна на настройките за плана до избрания план.
3. В страницата Промяна на настройките за плана щракнете върху Промяна на допълнителни настройки на захранването.
4. В раздела Разширени настройки щракнете двукратно върху Заспиване, щракнете двукратно върху Заспиване след, след което направете едно от следните неща:
· Ако използвате лаптоп, щракнете върху На батерия или Включен в (или и двете), изберете стрелката, а след това щракнете върху Никога.
· Ако използвате настолен компютър, щракнете върху Настройка, изберете стрелката, след което щракнете върху Никога.
5. Щракнете двукратно върху Хибернация след, след което направете едно от следните неща:
· Ако използвате лаптоп, щракнете върху На батерия или Включен в (или и двете), изберете стрелката, а след това щракнете върху Никога.
· Ако използвате настолен компютър, щракнете върху Настройка, изберете стрелката, след което щракнете върху Никога.
6. Ако също така искате дисплеят да остане включен, щракнете двукратно върху Дисплей, щракнете двукратно върху Изключи дисплея след, след което направете едно от следните неща:
· Ако използвате лаптоп, щракнете върху На батерия или Включен в (или и двете), изберете стрелката, а след това щракнете върху Никога.
· Ако използвате настолен компютър, щракнете върху Настройка, изберете стрелката, след което щракнете върху Никога.
7. Щракнете върху бутона OK, а след това върху Запиши промените.

Как мога да събудя компютъра от режим на заспиване или хибернацията?

При повечето компютри можете да възобновите работа чрез натискане на бутона на захранването на компютъра. Разбира се, не всички компютри са еднакви. Вероятно можете да събудите компютъра чрез натискане на произволен клавиш на клавиатурата, щракване с бутон на мишката или отваряне на капака на лаптопа. Направете справка в предоставената с компютъра документация или посетете уеб сайта на производителя на компютъра.

Защо компютърът не преминава в спящ режим или хибернация според очакваното или защо излиза от тези режими неочаквано?

· Вероятно хардуерно устройство пречи на компютъра да премине в такъв режим. USB флаш устройствата и USB мишките са популярни устройства, които поддържат компютъра в работен режим. Уверете се, че разполагате с най-актуалните драйвери на устройствата.

Предотвратяване на събуждане на компютъра от устройство

1. Отворете диспечера на устройства, като щракнете върху бутона Старт, щракнете върху Контролен панел, щракнете върху Система и защита, след което щракнете върху Диспечер на устройства в Система.? Ако се покаже подкана да въведете администраторска парола или потвърждение, въведете паролата или потвърдете.
2. В списъка с хардуерни категории намерете устройството, което на искате да забраните да събужда компютъра, след което щракнете двукратно върху името на устройството.
3. В раздела Управление на захранването изтрийте отметката от квадратчето Разрешавай на това устройство да събужда компютъра.
4. Щракнете върху OK.
· Компютърът може да се събужда от програма или планирана задача. По подразбиране настройките за захранване не позволяват на планираните задачи да събудят компютъра. Някои програми обаче може да го събудят, ако тези настройки са променени.
Предотвратяване на събуждане на компютъра от програма
1. Отворете опциите за захранването, като щракнете върху бутона Старт, след това върху Контролен панел, щракнете върху Система и защита и накрая щракнете върху Опции за захранването.
2. В страницата Избор на план за захранване щракнете върху Промяна на настройките на плана на съответния план, който искате да промените.
3. В страницата Промяна на настройките за плана щракнете върху Промяна на допълнителни настройки на захранването.
4. В раздела Разширени настройки разгънете Спящ режим, разгънете Разрешаване на таймери за събуждане, след което щракнете върху Забрани и за двата случая на работа на компютъра – на батерия и свързан към мрежата.

Имам устройство, което не работи правилно след събуждане от спящ режим или хибернация.

Ако можете, изключете и пак включете устройството. Можете също да се уверите дали разполагате с най-актуалните драйвери на устройствата.

Възможно ли е режимът на заспиване да изтощи батерията на лаптопа?

Спящият режим изисква изключително малко енергия. Ако зарядът на батерията достигне критично ниско ниво, докато компютърът се намира в режим на заспиване, Windows автоматично превключва лаптопа в режим на хибернация.

Защитени ли са данните, когато компютърът спи?

Можете да предотвратите неупълномощен достъп чрез изискване на парола за отключване при събуждане на компютъра.

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...