За първи път от 10 години AMD изпревари Intel на германския пазар за процесори

През последните година и половина AMD значително увеличи присъствието си на пазара за централни процесори благодарение на десктоп решенията Ryzen.

 

Въпреки че компанията не претендира да бъде производител на централни процесори номер 1, тя сериозно разклати положението на Intel на този пазар. Това показват данните на най-големия германски ритейлър Mindfactory.de.

 

 

 

За първи път от 10 години чиповете на AMD, продадени от германските онлайн магазини прехвърли критичната бариера от 50% и достигнаха 56,1%. Това стана бързо за подобен огромен пазар – през месец март централните процесори на AMD имаха пазарен дял от едва 27,6%.

Бестселърът на AMD през изминалия месец стана шестядреният процесор Ryzen 5 1600 (3,2-3,6 GHz), който се продаваше при цена около 200 евро. Този чип състави около 34% от всички продажби на Advanced Micro Devices в Германия. В същото време, от процесорите на Intel, най-популярен е чипът Core i7-7700K (4 ядра/8 нишки, 4,2-4,5 GHz), който съставя почти 50% от продажбите на Mindfactory.de.

AMD освен в продажбите, успя да изпревари Intel и по дохода от продажби на процесори.

Тези данни важат само за Германия и не са валидни за глобалния пазар, но трендът е зададен.

Източник:kaldata.com

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...