Използване на командата Inxi в Linux: Подробно ръководство

Inxi

Командата Inxi е мощен инструмент в Linux, който предоставя детайлна информация за системата ви. Освен че предоставя обширни данни за хардуера, софтуера и мрежовата конфигурация, Inxi го прави на разбираем и удобен начин.

В тази статия ще разгледаме как да използвате Inxi за получаване на ценни данни за вашия Linux базиран компютър.

Inxi е инсталиран по подразбиране в множество дистрибуции, но ако не е наличен, може лесно да се инсталира чрез управление на пакети. Просто изпълнете командата:

sudo apt-get install inxi # За Debian/Ubuntu
sudo dnf install inxi   # За Fedora

След успешната инсталация, отворете терминал и напишете inxi, за да получите обобщена информация за системата си.

inxi

В зависимост от хардуерните и софтуерните компоненти, налични във вашата Linux система, тя трябва да произведе изход, подобен на този:

Inxi

Може би сте забелязали, че изпълнението по подразбиране на командата inxi произвежда само основен набор от информация за хардуера. За да получите подробна информация изпълнете командата:

inxi -F или inxi --full

inxi -F

Можете да добавите различни аргументи, за да филтрирате конкретни данни. Например:

inxi -cpu     # Информация за процесора
inxi -m      # Информация за паметта
inxi -G      # Информация за графичната карта
inxi -n      # Информация за мрежата

Можете също да комбинирате превключватели, например:

inxi -C -m

inxi -C -m

Inxi също така предоставя опции за избор на изходен формат. Например:

inxi --full > info.txt

Използването на аргумента -c позволява на Inxi да бъде използвано за извличане на данни за хардуер, софтуер и мрежова конфигурация от дистанционни машини чрез SSH.

С помощта на Inxi може бързо и лесно да проверите важни аспекти на вашата Linux система. Независимо дали сте нов потребител или опитен администратор, тази команда предоставя ценни данни за поддръжка, диагностика и оптимизация на системата.

Не пропускайте възможността да я използвате, за да се запознаете по-добре с вашия компютър.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...