Какво е външен хард (твърд) диск?

Външното устройство е просто хард диск HDD или SSD, свързан към компютър отвън, а не отвътре. Някои външни устройства черпят захранване през своя кабел за данни, който, разбира се, идва от самия компютър, докато други може да изискват AC , за да извлекат захранване сами.

Един от начините да мислите за външен твърд диск е все едно той е обикновен вътрешен твърд диск, който е бил отстранен, покрит със собствен защитен корпус и включен във външната част на вашия компютър.

hard drive

Относно външните твърди дискове

Външните твърди дискове се предлагат с различен капацитет за съхранение, но всички те се свързват към компютър чрез USB , FireWire , eSATA или безжично .

Също така Флаш устройството е един често срещан и много преносим тип външен твърд диск.

Защо бихте използвали външен хард диск?

Външните твърди дискове са преносими, лесни за използване и могат да осигурят голямо количество място за съхранение, когато имате нужда от него. Можете да съхранявате действителното устройство където пожелаете и да носите множество файлове със себе си, където и да отидете.

Друго предимство е, че можете да ги премествате от компютър на компютър, което ги прави чудесни за споделяне на големи файлове.

Тези устройства могат да се използват и за осигуряване на допълнително място за съхранение на цяла мрежа (въпреки че вътрешните твърди дискове обикновено са по-често срещани в този сценарии). Тези видове мрежови устройства за съхранение могат да бъдат достъпни от множество потребители наведнъж и често служат като начин за потребителите да споделят файлове в рамките на мрежата, за да избегнат изпращането по имейл или качването на данните онлайн.

Как да използвате външен твърд диск?

Използването на външен твърд диск е толкова лесно, колкото да включите единия край на кабела за данни в устройството, както и в съответния край на компютъра, като USB порта в случай на USB базирани външни устройства. Ако е необходим захранващ кабел, той ще трябва да бъде включен в електрически контакт.

Що се отнася до софтуерната страна на нещата, можете да използвате външен твърд диск по почти същия начин, както бихте използвали вътрешен. Единствената разлика е как осъществявате достъп до устройството във вашата операционна система.

Закупуване на външен твърд диск

Външните твърди дискове се предлагат във всякакви форми и размери, така, че се предлагат и на много различни цени. Знаейки какъв вид външен твърд диск да купите, може бързо да се объркате, ако всичко, което виждате, са правоъгълници с привидно произволни числа GB и TB.

Първо трябва да определите за какво ще използвате твърдия диск. Това се отнася както за средата, в която ще го използвате, така и за нещата, които ще поставите върху него.

Някои външни твърди дискове са създадени за хора, които могат да изпуснат устройството или да разлеят нещо върху него, а други са предназначени повече за седене на бюро, вътре и далеч от времето. Ако имате нужда от универсален външен твърд диск, потърсете такъв, който се рекламира като здрав или водоустойчив.

Друго нещо, за което трябва да помислите, е колко място за съхранение ще ви е необходимо. Ако ще съхранявате много HD видеоклипове на него, трябва да вземете нещо с много по-голям капацитет за съхранение от външно устройство, което ще се използва само за съхраняване на документи за училище.

Разбира се, изборът на правилния външен твърд диск зависи до голяма степен от това за какво ще го използвате. Докато един човек може да има музикална колекция под 100 GB, вашата може да е 600 GB в момента, без да се вижда план за спиране на изтеглянето на нови файлове. Може би дори искате да използвате същото устройство за вашата нова колекция от домашни филми или като хранилище за вашите виртуални машини .

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...