Какво е и как да създадете постоянен alias в Ubuntu

Какво е и как да създадете постоянен alias в Ubuntu

Ubuntu е една от най-популярните операционни системи в света и предоставя множество инструменти за улесняване на работата в терминала. Един от тях е използването на "alias", което позволява създаването на кратки команди за често използвани задачи. В тази статия ще разгледаме как да създадете постоянен alias в Ubuntu, който да ви помогне да ускорите работата си и да направите терминала по-удобен.

Какво е alias?

Alias е съкращение за команда или ред от команди, които използвате често. Този съкратен вариант ви позволява да изпълнявате сложни задачи с една проста команда. Например, ако често използвате командата ls -l, можете да създадете alias с име "ll", който да изпълнява същата команда. Това не само улеснява работата ви, но и ви позволява да направите терминала по-персонализиран.

Създаване на Bash псевдоними

Създаването на псевдоними в bash е много лесно. Синтаксисът е както следва:

alias alias_name='command_to_execute'

Когато използвате тази команда, е важно да спазвате следните правила:

  1. alias_name: Това е името, което искате да дадете на вашия alias. Обикновено се използва като съкращение за команда или ред от команди. Например, ако искате да създадете alias за командата ls -l, името може да бъде "ll".
  2. 'command_to_execute': Тук поставяте командата или реда от команди, които искате да изпълнява вашият alias. Тази част се заключва в единични или двойни кавички. Например, ако желаете вашият alias "ll" да изпълнява ls -l, тогава 'command_to_execute' би било ls -l.

Забележка: Когато използвате двойни кавички в 'command_to_execute', това позволява използването на променливи или изрази в командата.

Записвайки правилно синтаксиса на командата alias, можете да създавате и използвате alias-и за по-лесна и удобна работа в терминала.

Създаване на постоянен alias

Създаването на постоянен alias ще бъде наличен дори след рестартиране на системата. За да създадете постоянен alias, следвайте тези стъпки:

  1. Отворете терминала и редактирайте файлът ~/.bashrc с вашия любим текстов редактор:
vi ~/.bashrc

В края на файла добавете следния пример за псевдоним:

alias upd='sudo apt update'

Запазете промените и затворете текстовия редактор.

За да приложите промените, използвайте следната команда:

source ~/.bashrc

Този псевдоним ще замени sudo apt update с upd. Следователно, ако въведете upd Bash ще изпълни командата sudo apt update

Проверка на създадените alias-и

За да проверите създадените alias-и, използвайте командата alias без аргументи:

alias

Това ще изведе списък на всички текущи alias-и в терминала.

Изтриване на alias

Ако искате да изтриете създаден alias, използвайте следния синтаксис:

unalias alias_name

Например, за да изтриете alias "upd", използвайте:

unalias upd

Полезни примери на alias-и

alias upd='sudo apt update'
alias update='sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade'
alias vip='hostname -i'
alias h='history'
alias cip='curl icanhazip.com'
alias dlf='docker logs -f'
alias py='python3'
alias dcd='docker compose down'
alias dcu='docker compose up -d'
alias dlf='docker logs -f'

Можете да добавите тези alias-и към вашия .bashrc файл така, че да се прилагат, когато стартирате нов терминал. След като направите промени във файла, не забравяйте да изпълните source ~/.bashrc за да влязат в сила промените.

Заключение

Създаването на постоянен alias в Ubuntu може да направи работата в терминала по-ефективна и удобна. След като научите как да създавате и управлявате свои alias-и, можете да персонализирате терминала си спрямо вашите нужди и предпочитания.

Независимо дали сте начинаещ потребител или опитен администратор на Linux, alias-ите са мощен инструмент за подобряване на продуктивността и удобството на работата в Ubuntu.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...