Какво е компютърен вирус, видове и как да се предпазим от тях?

Компютърните вируси са програмни кодове, които имат за цел да навредят на компютърната система, като заразяват, повреждат или крадат информация от нея. Вирусите могат да се разпространят от един компютър на друг чрез устройства за съхранение на данни, електронна поща, социални мрежи, уеб сайтове и други.

Ето някои от видовете компютърни вируси, които трябва да знаем:

Троянски коне – това са програми, които се представят като полезни, но в действителност събират информация от компютъра и я изпращат на злонамерени лица.

Клавиатурни записвачки – това са програми, които записват действията на потребителя върху клавиатурата, като така могат да получат пароли и друга чувствителна информация.

Вируси за саморазпространение – тези вируси се разпространяват автоматично на други компютри, когато заразеният компютър е свързан с други устройства или мрежи.

Малуер – това е общо наименование за зловреден софтуер, който може да причини значителна вреда на компютърната система, като захване контрола на нея или кражба на данни.

Рандъмизатор – това е вирус, който променя и разрушава файловете на компютъра, като ги прави неразпознаваеми и неизползваеми.

Рансъмуер – този вид вирус криптира файловете на компютъра и изисква от потребителя да плати откуп, за да получи ключ за декриптиране на данните.

Атаки от типа "Денят на попадението" – тези вируси се активират в определен ден и причиняват повреди на компютъра, като променят системното време и дата.

Бекдор – този тип вирус позволява на злонамерени лица да получат отдалечен достъп до компютъра, като така могат да получат чувствителна информация или да инсталират други зловредни програми.

Rootkit – този тип вирус скрива своето присъствие на компютъра, като модифицира операционната система и антивирусните програми, за да не бъде открит.

Фишинг – този вид зловреден софтуер се използва за кражба на лични данни от потребителите, като за това се използват измамни сайтове, електронни писма и социални мрежи.

Как да се предпазим от компютърните вируси?

За да се предпазим от компютърни вируси, е важно да имаме актуален антивирусен софтуер и да бъдем внимателни при използването на социални мрежи, уеб сайтове и електронна поща.

Трябва да избягваме да изтегляме и инсталираме софтуер от непознати източници и да бъдем внимателни при отварянето на прикачени файлове или линкове в електронната поща.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...