Какво е това:дялове на Андроид,boot, system, recovery, data, cache & misc

Освен ако не използвате вашият Андроид телефон само за обаждания и съобщения би било добре да научите малко повече за дяловете на Андроид OS,какво представляват и как влияят върху работата на устройството.Всеки от тези дялове има различна роля за функционалността на устройството,малко Андроид потребители знаят за важността на всеки един от тези дялове и неговото съдържание.
В това ръководство ще разясним дяловете на Андроид,тяхното съдържание и и евентуалните последици от модифицирането им.
Нека да започнем със списък на стандартните дялове от вътрешната (internal) памет на Андроид телефони и таблети:

/boot
/system
/recovery
/data
/cache
/misc
В допълнение,това са дялове на SD картата (SD card partitions)
—————
/sdcard
/sd-ext

Обърнете внимание,че дяла /sdcard го има във всички устройства,докато /sd-ext представлява външната (external) памет или казано иначе: това е картата памет която сте поставили във устройството.
Вътрешната и външната памет можете да видите и съответно и под имената sdcard 0 и sdcard1.
—————

/boot
Това е стартиращия дял както подсказва името.Той съдържа ядрото (kernel) и рамдиска.
Без този дял устройството просто няма да стартира.Заличаването/изтриването на този дял през рекавъри (recovery) не трябва да бъде извършвано освен ако не е абсолютно необходимо.След изтриването на този дял устройството не трябва да се рестартира докато не се инсталира нов което става чрез инсталиране/флашване на нов ROM който съдържа въпросният /boot partition.
—————

/system
В този дял се съдържа цялата операционна система което е различно от ядрото и рамдиска.
Това включва интерфейса (облика) на Андроид-а и всички системни приложения които идват със устройството.
Изтриването на този дял премахва цялата операционна система като след това ще можете да рестартирате устройството във режимите: recovery, bootloader (fastboot) или flash mode за да инсталирате нов ROM.
—————

/recovery
Дялът рекавъри може да бъде считан за алтернативен стартиращ дял позволяващ извършването на допълнителни операции: връщане на заводски настройки – wipe data/factory reset,инсталиране на нов ROM,инсталиране на ново ядро,инсталиране на приложения които са в .zip формат и е указано да се инсталират през рекавъри,форматиране на картата памет и т.н.
—————

/data
Този дял съдържа потребителската (userdata) информация: контакти,съобщения,настройки и приложенията които сте инсталирали.
Изтриването на този дял извършва връщане на фабричните настройки.Когато изберете wipe data/factory reset през рекавъри-то правите точно това.
—————

/cache
Това е дялът където Андроид съхранява често стартираните приложения и техните компоненти.Изтриването на кеш дяла не засяга личната ви информация,просто се отървавате от информацията в него като тя се изгаржда наново с течение на времето през което използвате устройството.
—————

/misc
Този дял съдържа различни системни настройки: Carrier or Region ID (за това малко помощ с превода е добре дошла,настройки за USB,определени хадруерни настройки и т.н.Това е важен дял и ако е повреден или липсващ някой от функциите на устройството няма да работят нормално.
—————

/sdcard
Това е дялът с който разполагате за съхранение на вашата информация: снимки,музика,файлове и т.н.Тук също се инсталират и приложенията ви.Изтриването на този дял е напълно безопасно,все пак имайте в предвид да направите бекъп на информацията от този дял на компютъра си.
—————

/sd-ext
Това не е стандартен Андроид дял,това е вашата карта памет която сте поставили в устройството.Полезна е за устройства с малко вътрешна памет (не бъркайте с RAM – оперативната памет).Ако вашият ROM има функцията APP2SD+ или data2ext enabled ще можете да изполвате картата памет като разширение на вътрешната или с други думи ще можете да инсталирате приложения на нея.

Източник: addictivetips

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...