Какво е това видео карта и как да си изберем правилната?

Графичните карти са основен компонент в цялостната компютърна конфигурация, без който системата не може да функционира, най-малкото тя отговаря за извеждането на картината върху монитора. Ако тя липсва, няма да виждате нищо на екрана. Това обаче е само базовото предназначението на модула. Повечето от съвременните централни процесори имат в себе си и графично ядро, но тук няма да говорим за тях, тук ще стане дума за отделните графични процесори т.нар. видео карти.

 

За какво служи видео картата?

Отговаря за обработката на всички графични изчислителни процеси, предназначени за сформирането на качествената картина с висока резолюция. Тя притежава собствен графичен процесор (GPU), който е натоварен с тази задача и по този начин освобождава от отговорност централния CPU, чиято производителност да бъде заета с други важни дейности.

За съвременните видео адаптери обаче, по-горе описаното не е никакъв проблем. Те вече могат да изпълняват доста по-сложни задачи, като видео-обработка, рендеринг на графичния конвеер OpenGL и DirectX на хардуерно ниво. Графичния ускорител е много важен компонент в конфигурациите на геймърските машини, защото там има сериозни изисквания към производителността му, за да може да се получи графика с висока резолюция , добра детайлност и бърза смяна на кадрите.

Най-известните производители на видео чипове са Nvidia и AMD с техните серии съответно GeForce и Radeon.

Как да си изберем правилната видео карта?

Правилният избор е много важен за да останете удовлетворени от покупката. Преди да си поръчате видео картата добре помислете за какво ще използвате компютъра? Ще се налага ли да извършва сложни текстурни и рендерни преработки – такива обикновено са по време на съвременните “тежки” игри, обработка на видео кадри, различни конвертирания, възпроизвеждания на картина с висока резолюция, като 4K и т.н. Ако се налага такава производителност, то тогава обърнете внимание на следните специфики:

  • Колко памет е нужна? Тук мисленето – колкото повече, толкова по-добре не е много логично. Освен количеството има и други фактори, отговарящи за скоростта на работата, като типа графична памет (GDDR3, 4 и 5) и нейната скорост и т.н. Разрядността на шината на паметта е другият важен момент за бързодействието.;
  • GeForce или Radeon? Изборът е може би също толкова труден, колкото и ако избирахте процесор (intel или amd). Ако не са намесени някакви пристрастия към единия от двата производителя, винаги препоръчваме да изберете най-доброто съотношение цена/производителност. Двата най-големи играча на отрасловия пазар са в постоянна конкуренция, а това само може да доведе до ползи за крайните потребители. Избрали сте производител, а сега какъв чип да избера, коя серия, какъв клас? Всеки модел има свой графичен процесор, а те се отличават по различния брой шейдърни блокове и честотите им. От тези характеристики драстично зависи и работната скорост на ускорителя. Правилото е, колкото по-висок модел изберете толкова по-добре. Възможно е някой стар модел от висока серия да има по-ниска производителност от модел среден клас от по-новата серия.Колкото по-висок е индекса, толкова по-добре се държи видео картата с по-тежките приложения и игри.

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...