Какво е това "чудо" Рутер и за какво се използва?

 

Рутерите (routers) са физически устройства, които свързват множество жични или безжични мрежи в едно.Той е самостоятелно устройство, което е част от компютърните мрежи и служи за управление на разпределянето на пакетите между различни мрежи или различни сегменти от дадена мрежа. Отличава се от моста по това, че може да чете адресите на мрежовите устройства и да филтрира и насочва пакетите в съответствие с таблици за маршрутизация.
Маршрутизаторът работи на слой 3 от седемслойния OSI модел. Тоест, маршрутизаторът работи с IP, а не с MAC адреси, по което се различава от суича и хъба. Ако връзката до някое IP е през маршрутизатор, а не през суич или хъб, то ние не научаваме неговия MAC адрес.

За определяне на пътя за предаване на данните и насочване на пакетите маршрутизаторът използва таблица за маршрутизация въз основа на информацията за топологията на мрежите, към които е свързан. Тази таблица маршрутизаторът си прави сам, като си набавя информация, а при някаква промяна си актуализира сам, „разпитвайки“ другите маршрутизатори кой докъде е свързан. Това става чрез съответните протоколи за маршрутизация. Възможно е и ръчна намеса в тази таблица, ако по някакви съображения се желае дадена връзка да се прекарва само по някой от възможните пътища. Ако в таблицата му липсва даден маршрут, започва разпитване дали някой от достъпните маршрутизатори не знае, а те разпитват по-натам по веригата. Ако се намери път, таблицата се допълва, а пакетът се изпраща. Ако не се намери, пакетът се отхвърля.

Именно автоматичното съставяне и актуализиране на таблицата с пътищата (маршрутна таблица) е направило IP протокола основа на Интернет.

Маршрутизаторът се използва като основен инструмент за приложението на NAT техниката.

Рутерът най-често е свързан с кабели. Друг вид рутер е безжичният рутер, който разпространява сигнала до другите устройства в мрежата чрез електромагнитно излъчване с определена честота. В този случай обаче на дневен ред излизат въпросите по сигурността, тъй като ако е зададен свободен достъп, всеки с Wi-Fi приемник в района може да улавя сигнала му. Затова потребителят може да ограничи достъпа до безжичния рутер, като промени настройките му и въведе криптиране на информацията с парола.

Или казано с по простички думи рутера е устройство в което може да включите няколко компютъра към него. Така си правите своя мрежа и компютрите си се виждат един друг.Рутерът ви позволява да се вържете към вашият доставчик чрез компютърен кабел или кабелният модем който също има мрежови кабел за връзка или DSL модема който също има мрежов кабел с което да се свържат.

Другото му преимущество е, че рутера позволява да се защитите от атаки, защото хората атакуват рутера, а не вашите компютри (а той няма Windows – Linux или поне не като на обикновен компютър) така че те не могат да го хакнат и да го набухат с вируси и троянци…и така те се гърбат да проникнат в рутера ви мислейки че е вашият компютър.

Последно: рутера се управлава чрез интернет браузър – просто в книжката която идва с рутера има описание как… лесно е и общо взето не се налага да пипате много по настройките (особенно ако е с кабел, а не безжичен).

 

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...