Какво е уеб браузър?

Речникът на Merriam-Webster дефинира уеб браузъра като „компютърна програма, използвана за достъп до сайтове или информация в мрежа (като World Wide Web)“. Това е просто, но точно описание.

Как браузърът извлича уеб страница

Приложението на браузъра извлича код, обикновено написан на HTML (HyperText Markup Language) и други компютърни езици, от уеб сървър. След това той интерпретира този код и го показва като уеб страница, която можете да видите. В повечето случаи е необходимо взаимодействие с потребителя, за да каже на браузъра какъв уебсайт или конкретна уеб страница искате да видите. Използването на адресната лента на браузъра е един от начините да направите това.

URL адреси

Уеб адресът или URL (Uniform Resource Locator), който въвеждате в адресната лента, указва на браузъра къде да получи страница или страници. Например, когато въведете URL адреса https://urocibg.eu в адресната лента, ще бъдете отведени до началната страница на urocibg.eu.

Браузърът разглежда този конкретен URL в два основни раздела. Първият е протоколът, който е http:// част. HTTP , което означава HyperText Transfer Protocol, е стандартният протокол, използван за заявка и предаване на файлове в интернет, повечето уеб страници и съответните им компоненти. Тъй като браузърът знае, че протоколът е HTTP, той знае как да интерпретира всичко, което се намира вдясно от наклонените черти.

Браузърът разглежда urocibg.eu (името на домейна), което казва на браузъра местоположението на уеб сървъра, от който се нуждае, за да извлече страницата. Много браузъри вече не изискват посочването на протокола при достъп до уеб страница. Това означава, че въвеждането на urocibg.eu в адресната лента обикновено е достатъчно.

Често виждате допълнителни параметри в края. Тези параметри допълнително определят местоположението, което обикновено са конкретни страници в уебсайт, например https://urocibg.eu/vicove. Всичко след / (наклонена черта) е допълнителна уеб страница.

След като браузърът достигне до този уеб сървър, той извлича, интерпретира и изобразява страницата в главния прозорец, за да я видите. Процесът се случва зад кулисите, обикновено за няколко секунди.

Популярни уеб браузъри

Уеб браузърите се предлагат в много различни вкусове, всеки със свои собствени нюанси. Най-известните са безплатни и всеки има опции за поверителност, сигурност, интерфейс, преки пътища и други променливи. Основната причина човек да използва всеки браузър е една и съща: да преглежда уеб страници в интернет, подобно на начина, по който виждате тази статия.

Това са най-популярните уеб браузъри:

Google Chrome
Mozilla Firefox
Microsoft Edge
Опера
сафари

Съществуват обаче много други.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...