Какво е форматиране на диск в Windows?

 

Форматирането е процес на изтриване и подготвя твърдия диск за първата употреба. Има много причини защо може да искате да форматирате твърдия диск-чиста инсталация на Windows, вирус или зловреден софтуер отстраняване или просто го чисти, преди да продават или дават на някой друг. Форматирането е обикновено разделени в три подточки:

  • Ниско ниво форматиране
  • Секциониране
  • Форматиране на високо ниво

Форматиране на ниско ниво бележи повърхностите на дискове с маркери, показващи началото на запис блок и да бъдат използвани по-късно от дисковия контролер за четене или запис на данни. Това е предназначен да бъде постоянно Фондацията на диска и често е завършен в завода.

 

Секциониране разделя диск в един или повече раздели, писане на структури от данни на диск, за да посочи началото и края на регионите.

 

Форматиране на високо ниво създава формат на система в рамките на дял диск или logical том. Това форматиране включва структури от данни, използван от операционната система да идентифицира логическо устройство или дял на съдържанието. Това може да се случи по време на инсталиране на операционната система или при добавяне на нов диск.

Там са всъщност два вида формат:

* Бързо форматиране и пълен формат.

 

Съм бил помолен много пъти защо да използвате пълен формат, който е време за бързо форматиране, където процесът трае само няколко секунди. Разликата е, че бързо форматиране действителност не изтрива данни от твърдия диск. Вместо това той просто изглежда да е празен и оставя всичките си данни, съхранявани в място, от което той може да бъде възстановен по-късно. Не ме разбирайте погрешно, бързо форматиране е отличен инструмент за форматиране на HDD, когато подготвяте за първата употреба (чисто нов HDD) или ако просто искате да преинсталирате вашата операционна система. От друга страна пълен формат изтрива всичко (без възможност за възстановяване) и освен това сканира дяла за лоши сектори, което е точно защо тя трае по-дълго от бързо форматиране.

Помнете едно нещо: Не можете да форматирате диск, който се използва докато работи вашата работа System.This е безопасността разполагат така, че не можете да изтриете Windows от злополука.

Обяснение: В повечето случаи, Windows ще се инсталира на C: дял на вашия твърд диск, така че когато сте влезли в Windows, не можете да форматирате C: дял, защото той се използва в този момент.

Другите дялове като D: могат да се форматират без никакви проблеми като просто го изберете, щракнете с десния бутон с мишката върху него и изберете формат. Един малък прозорец се отваря и ни дава различни опции, които ще обсъдим по-късно.

 

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...