Какво е API?

API са механизми, които позволяват на два софтуерни компонента да комуникират помежду си, използвайки набор от дефиниции и протоколи. Например, софтуерната система на метеорологичното бюро съдържа ежедневни метеорологични данни. Приложението за времето на вашия телефон „разговаря“ с тази система чрез API и ви показва ежедневни актуализации за времето на вашия телефон.

Какво означава API?

API е съкращението за Application Programming Interface (Интерфейс за програмиране на приложението), който е софтуерен посредник, който позволява на две приложения да говорят помежду си. В контекста на API, думата Приложение се отнася до всеки софтуер с отделна функция. Интерфейсът може да се разглежда като договор за услуга между две приложения. Този договор определя как двамата комуникират помежду си, използвайки заявки и отговори. Техният API документация съдържа информация за това как разработчиците трябва да структурират тези заявки и отговори.

Как работят API?

API архитектурата обикновено се обяснява от гледна точка на клиент и сървър. Приложението, изпращащо заявката, се нарича клиент, а приложението, изпращащо отговора, се нарича сървър. Така че в примера за времето базата данни за времето на бюрото е сървърът, а мобилното приложение е клиентът.

Има четири различни начина, по които API могат да работят в зависимост от това кога и защо са създадени.

SOAP API

Тези API използват прост протокол за достъп до обекти. Клиент и сървър обменят съобщения с помощта на XML. Това е по-малко гъвкав API, който беше по-популярен в миналото.

RPC API

Тези API се наричат ​​отдалечени извиквания на процедури. Клиентът изпълнява функция (или процедура) на сървъра и сървърът изпраща изхода обратно на клиента.

API на Websocket

Websocket API е друга модерна разработка на уеб API, която използва JSON обекти за предаване на данни. API на WebSocket поддържа двупосочна комуникация между клиентските приложения и сървъра. Сървърът може да изпраща съобщения за обратно извикване до свързани клиенти, което го прави по-ефективен от REST API.

REST API

Това са най-популярните и гъвкави API, намиращи се в мрежата днес. Клиентът изпраща заявки до сървъра като данни. Сървърът използва този клиентски вход за изпълнение на вътрешни функции и връща изходни данни обратно на клиента. Нека разгледаме REST API по-подробно по-долу.

Какво представляват REST API?

REST означава прехвърляне на представително състояние. REST дефинира набор от функции като GET, PUT, DELETE и т.н., които клиентите могат да използват за достъп до сървърни данни. Клиентите и сървърите обменят данни чрез HTTP.

Основната характеристика на REST API е липсата на гражданство. Без гражданство означава, че сървърите не запазват клиентски данни между заявките. Клиентските заявки към сървъра са подобни на URL адресите, които въвеждате в браузъра си, за да посетите уебсайт. Отговорът от сървъра е обикновени данни, без типичното графично изобразяване на уеб страница.

Какво е уеб API?

Web API или Web Service API е интерфейс за обработка на приложения между уеб сървър и уеб браузър. Всички уеб услуги са API, но не всички API са уеб услуги. REST API е специален тип уеб API, който използва стандартния архитектурен стил, обяснен по-горе.

Различните термини около API, като Java API или API за услуги, съществуват, защото исторически API са създадени преди световната мрежа. Съвременните уеб API са REST API и термините могат да се използват взаимнозаменяемо.

Какво представляват интеграцията на API?

Интеграциите на API са софтуерни компоненти, които автоматично актуализират данните между клиенти и сървъри. Някои примери за интеграции на API са, когато автоматично се синхронизират данни с облака от галерията с изображения на телефона ви или часът и датата се синхронизират автоматично на вашия лаптоп, когато пътувате до друга часова зона. Предприятията могат също да ги използват за ефективно автоматизиране на много системни функции.

Какво е API шлюз?

API Gateway е инструмент за управление на API за корпоративни клиенти, които използват широк спектър от бек-енд услуги. API шлюзовете обикновено обработват общи задачи като удостоверяване на потребителя, статистика и управление на скоростта, които са приложими за всички API повиквания.

Какво е GraphQL?

GraphQL е език за заявки, който е разработен специално за API. Той дава приоритет на предоставянето на клиентите точно на данните, които те искат и не повече. Той е проектиран да направи API бързи, гъвкави и удобни за разработчиците. Като алтернатива на REST, GraphQL дава на разработчиците на предния край възможността да заявяват множество бази данни, микросервизи и API с една крайна точка на GraphQL. Организациите избират да създават API с GraphQL, защото това им помага да разработват приложения по-бързо.

AWS AppSync е напълно управлявана услуга, която улеснява разработването на API на GraphQL, като се справя с тежката работа на сигурното свързване към източници на данни като AWS DynamoDB, AWS Lambda и други AWS AppSync може да изпраща актуализации на данни в реално време през Websockets до милиони клиенти . За мобилни и уеб приложения AppSync предоставя и локален достъп до данни, когато устройствата излязат офлайн. Веднъж внедрен, AWS AppSync автоматично мащабира механизма за изпълнение на GraphQL API нагоре и надолу, за да отговори на обемите заявки за API.

Източник: amazon.com

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...