Какво е Chromium?

Chromium е проектът с отворен код, който е в основата на браузъра Chrome на Google .Chromium и Chrome са много тясно свързани. С много прости думи, Chrome е базиран почти изцяло на Chromium. Когато Google пуска нова версия на Chrome, те вземат стабилен код от проекта Chromium и добавят свой собствен код, за да внедрят функции като автоматични актуализации.

По този начин Chrome по същество е Chromium с някои допълнителни функции, а Chromium е първоизточника, от които се появи Chrome.

Защо да използваме Chromium?

Има няколко различни причини да използвате Chromium вместо Chrome и други браузъри.

Основна причина, поради която някои хора използват Chromium, е, че той осигурява подобно изживяване при сърфиране без никаква явна връзка с Google. Chromium не събира никаква ваша информация и не я предоставя на Google.

Освен че работи като Chrome, но без намеса от Google, Chromium има и предимството да работи с обикновени разширения на Google. Това означава, че обикновено можете да преминете от Chrome към Chromium, да инсталирате всичките си любими разширения и да не пропускате почти нищо.

Кои браузъри разчитат на Chromium?

Основният уеб браузър, който разчита на изходния код на Chromium, е Chrome, но има редица други, които са изградени на същата платформа. Тези браузъри приемат изходния код на Chromium и добавят свои собствени функции и интерфейси, за да създадат различно потребителско изживяване.

Ето някои от по-популярните браузъри, които са изградени на Chromium:

Opera – Този браузър съществува от десетилетия и се основаваше на собствен собствен код. От 2013 г. разчита на Blink, който е част от Chromium.

Yandex – Това е руски браузър от едноименната търсачка, но е базиран на същата Blink машина, която захранва Chrome, Opera и други базирани на Chromium браузъри.

Vivaldi – Този базиран на Chromium браузър също е духовен наследник на Opera, тъй като е създаден от бивш главен изпълнителен директор на Opera, за да добави обратно функции, които са били премахнати от този браузър.

Brave – Този браузър е разработен от съоснователите на Mozilla, но е базиран на Chromium. Продаващата точка е, че Brave премахва натрапчивите реклами и не позволява на сайтовете да проследяват поведението на потребителите, без да изискват никакви плъгини. Той също така включва опция да плащате на любимите си създатели на съдържание вместо гледане на реклами.

Epic – Това е друг браузър, фокусиран върху поверителността, изграден на Chromium. Винаги е в режим на поверителност, така че премахва бисквитките и изчиства кеша и историята на сърфирането ви всеки път, когато затворите сесия на сърфиране.

Къде и как да получите Chromium?

Chromium е страхотно изживяване при сърфиране и е по-лесно за инсталиране, отколкото си мислите. Докато напредналите потребители имат възможност да изтеглят и компилират изходния код ръчно, останалите от нас могат да изтеглят и стартират нова версия на Chromium само с няколко кликвания.

Ето най-лесния начин да се сдобиете с уеб браузъра Chromium:

От всеки браузър отидете на download-chromium.appspot.com .

В долната част на страницата, изберете подходящата версия на Chromium за вашата операционна система.

Изберете изтегляне на хром

Кой притежава Chromium?

Chromium се притежава, разработва и поддържа от Google. Google създаде Chrome и Chromium, които станаха достъпни за обществеността през 2008 г.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...