Какво е Docker Container, Docker Compose и Docker?

Какво е Docker?

Docker е платформа за контейнеризиране, която пакетира и изпълнява вашето приложение и всички негови зависимости заедно под формата на докер контейнер, за да гарантира, че приложението ви работи безпроблемно във всяка среда.

Какво е контейнер?

Docker Container е стандартизирана единица, която може да бъде създадена в движение за внедряване на конкретно приложение или среда. Може да е контейнер на Ubuntu, контейнер CentOs и т.н., за да изпълни изцяло изискването от гледна точка на операционната система. Освен това може да бъде контейнер, ориентиран към приложение, като контейнер CakePHP или контейнер Tomcat-Ubuntu и т.н.

Какво е Docker Engine?

Docker Engine е приложението, което е инсталирано на вашата хост машина. Работи като клиент-сървър приложение, което използва:

Сървър , който е вид дълго работеща програма, наречена демон процес.

Клиент за интерфейс на командния ред (CLI).

REST API се използва за комуникация между CLI клиента и Docker Daemon

Какво е Docker Image?

Docker Image може да се сравни с шаблон, който се използва за създаване на Docker контейнери. Тези Docker изображения се създават с помощта на командата за изграждане.

Docker позволява да се създават и споделят софтуер чрез Docker изображения. Освен това не е нужно да се притеснявате дали вашият компютър може да стартира софтуера в Docker изображение — Docker контейнер винаги може да го стартира .

Може да се използва готово изображение на докер от docker-hub, или да си създам ново изображение според нашите нужди и изисквания.

Какво е Docker контейнер?

Docker Containers са готовите приложения, създадени от Docker Images. Или можете да се каже, че изпълняват копия на изображенията и съдържат целия пакет, необходим за стартиране на приложението. Това се оказва крайната полезност на технологията.

Какво е Docker Compose?

Docker Compose е инструмент за дефиниране и стартиране на много контейнерни Docker приложения. С Compose използвате YAML файл, за да конфигурирате услугите на вашето приложение. След това с една команда създавате и стартирате всички услуги от вашата конфигурация.

Какво е Docker Registry?

Docker Registry е мястото, където се съхраняват изображенията на Docker. Регистърът може да бъде или локално хранилище, или публично хранилище като Docker Hub, което позволява на множество потребители да си сътрудничат при изграждането на дадено приложение.

Docker команди

docker ps – Тази команда се използва за показване на работещите контейнери.

docker ps -a – Тази команда се използва за показване на всички контейнери (независимо от състоянието)

docker kill – Тази команда спира изпълнението му незабавно. Разликата между „docker kill“ и „docker stop“ е, че „docker stop“ дава време на контейнера да се изключи грациозно, в ситуации, когато отнема твърде много време, за да накара контейнера да спре, човек може да избере да docker kill.

docker stop – Тази команда спира работещ контейнер

docker images – Тази команда изброява всички локално съхранени докер изображения

docker port – Тази команда се използва за показване на порта

docker stats – Тази команда се използва за показване на подробности за контейнера заедно с използването на системни ресурси.

docker system df – Тази команда се използва за получаване на цялата информация за използването на диска, групирана по компоненти на Docker.

docker rm – Тази команда се използва за изтриване на спрян контейнер

docker rmi – Тази команда се използва за изтриване на изображение от локално хранилище

docker rm -f – Тази команда се използва за директно премахване на контейнера, без да го спирате

docker container prune – Тази команда се използва за премахване на всички спрени контейнери

docker compose up -d – Тази команда се използва за стартиране на всички услуги, дефинирани в docker-compose.yml

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...