Какво е VPN и как работи?

VPN означава "Виртуална частна мрежа" и описва възможността за установяване на защитена мрежова връзка при използване на публични мрежи. VPN криптира вашия интернет трафик и прикриват вашата онлайн идентичност. Това прави по-трудно за трети страни да проследяват вашите дейности онлайн и да крадат данни. Криптирането става в реално време .

Как работи VPN?

VPN скрива вашия IP адрес, като позволява на мрежата да го пренасочи през специално конфигуриран отдалечен сървър, управляван от VPN хост. Това означава, че ако сърфирате онлайн с VPN, VPN сървърът става източник на вашите данни. Това означава, че вашият доставчик на интернет услуги (ISP) и други трети страни не могат да видят кои уебсайтове посещавате или какви данни изпращате и получавате онлайн. VPN работи като филтър, който превръща всичките ви данни в „безсмислици“. Дори ако някой се докопа до вашите данни, това би било безполезно.

Видове VPN

Всички типове VPN могат да бъдат разделени на две основни категории.

VPN за отдалечен достъп и VPN от сайт до сайт.

VPN с отдалечен достъп позволява на потребителите да се свързват с отдалечена мрежа, обикновено с помощта на специален софтуер. NordVPN попада в тази категория. Ако някога сте имали нужда да влезете във вашата офис мрежа, най-вероятно сте използвали и VPN за отдалечен достъп. Това прави работата далеч от офиса по-безопасна и по-лесна, тъй като служителите имат достъп до данни и ресурси отвсякъде.

VPN мрежите от сайт до сайт се използват най-вече от бизнеса – по-специално големите корпорации. Те позволяват на потребителите в избрани места да имат сигурен достъп до мрежите на другия. Това е чудесен начин да свържете всички офиси и да позволите на различни клонове безопасно да споделят ресурси и информация.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...