Какво представлява Командният ред (cmd)?

Командният ред е приложение достъпно в повечето операционни системи на Windows .

В операционните системи Windows командният ред е програма, която емулира полето за въвеждане в текстов екран с потребителски интерфейс с графичния потребителски интерфейс на Windows (GUI)

Използва се за изпълнение на въведени команди . Повечето от тези команди автоматизират задачи чрез скриптове и пакетни файлове , изпълняват разширени административни функции и отстраняват неизправности или решават определени видове проблеми с Windows.

Командният ред официално се нарича команден процесор на Windows, но понякога се нарича и cmd ред, или дори с името на файла cmd.exe.

За да използвате командния ред, трябва да въведете валидна команда. След това командният ред изпълнява командата, както е въведена, и изпълнява задачата или функцията, която е предназначена да изпълнява в Windows.

Командите трябва да се въвеждат точно. Грешен синтаксис или правописна грешка може да доведе до неуспех на командата или по-лошо; може да изпълни грешната команда или правилната команда по грешен начин.

Например, изпълнението на командата dir ще покаже списък с файлове и папки, които съществуват на всяко конкретно място на компютъра, но всъщност не прави нищо. Променете обаче само няколко букви и тя се превръща в командата del , която е начинът, по който изтривате файлове.

Синтаксисът е толкова важен, че с някои команди, особено командата за изтриване, добавянето на дори едно интервал може да означава изтриване на напълно различни данни.

Има много и много команди, които можете да използвате в командния ред, но не всички от тях се използват толкова често, колкото другите.

Ето някои от най-често използваните команди на командния ред, които се използват при различни обстоятелства: chkdsk , copy , ftp, del , format , ping , attrib , net , dir , help и shutdown .

Командният ред е наличен във всяка операционна система, базирана на Windows NT, която включва Windows 11 , Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista , Windows XP и Windows 2000, както и Windows Server 2012, 2008 и 2003.

Windows PowerShell, усъвършенстван интерпретатор на команден ред, наличен в последните версии на Windows, допълва възможностите за изпълнение на команди, налични в командния ред.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...