Какво представлява dll файл?

DLL е съкращение от Dinamic Link Library (библиотека за динамично свързване). Те са библиотечни файлове с компилиран код, който може да се употребява в други приложни програми.

DLL е библиотека, която съдържа код и данни, които може да се използва от повече от една програма едновременно. Например в операционните системи Windows, DLL Comdlg32 извършва общи функции, свързани с диалогов прозорец. Следователно всяка програма може да използвате функционалност, която се съдържа в този DLL, за да реализирате отворен диалогов прозорец. Това помага за повторно използване на код и ефективно памет.

С помощта на DLL, програмата може да бъде modularized отделни компоненти. Например счетоводна програма може да бъде закупен от модул. Всеки модул може да се зареди в основната програма по време на изпълнение ако този модул е инсталиран. Тъй като модулите са разделени, времето за зареждане на програмата е по-бързо и модул се зарежда само когато се изисква тази функционалност.

Освен това актуализации са по-лесно да се прилагат към всеки модул, без да засяга други части на програмата. Например може да имате програма за заплати и данъци променя всяка година. Когато тези промени са изолирани за DLL, можете да приложите актуализация без да се налага да изгради или да инсталирате цялата програма отново.

Следващият списък описва някои от файловете, които се изпълняват като DLL файлове в Windows операционни системи:

  • ActiveX контроли (.ocx) файлове
    Пример за ActiveX контрола е контрол календар, който ви позволява да изберете дата от календара.
  • Контрол панел (.cpl) файлове
    Пример за .cpl файл е елемент, който се намира в контролния панел. Всеки елемент е специализиран DLL.
  • Устройство (.drv) файлове
    Пример за драйвер е драйвер за принтер, който управлява отпечатване на принтер.

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...