Какво са tar.gz и zip?

Докато изтегляте файлове, не е необичайно да видите разширенията .tar , .zip или .gz . Но знаете ли разликата между Tar , Zip и Gz? Защо ги използваме и кое е по-ефективно, tar , zip или gz?

tar.gz и zip са формати за архивиране на файлове, които са известни със своето свиване на големи количества от файлове в един по-малък файл за по-лесен транспорт и съхранение.

.tar => некомпресиран архивен файл
.zip => (обикновено) компресиран архивен файл
.gz => файл (архивен или не), компресиран с gzip

Помощната програма tar е проектирана като начин за ефективно записване на много файлове на ленти. Дори ако в днешно време лентовите устройства са непознати за огромното мнозинство от индивидуалните потребители на Linux, tarballs – псевдонимът на tar архивите – все още често се използват за пакетиране на няколко файла или дори цялото дърво на директории в един файл.

Едно ключово нещо, което трябва да запомните е, че обикновеният tar файл е просто архив , чиито данни не са компресирани.

Създаването на архиви е хубаво. Но с течение на времето и с настъпването на ерата на персоналните компютри хората осъзнаха, че могат да направят огромни спестявания от съхранение чрез компресиране на данни. И така, десетилетие след въвеждането на tar , zip се появи в света на MS-DOS като архивен формат, поддържащ компресия .

Zip е друг формат за архивиране на файлове, който е широко използван в Microsoft Windows и други операционни системи. В сравнение с .tar.gz, Zip използва метод на компресия, който е по-ефективен и може да се архивират и криптират файлове. Zip форматът също така запазва файловата структура и атрибути, като позволява удобно добавяне и извличане на файлове от архива с помощта на стандартни архиватори за Windows.

.tar.gz е формат, който се получава като се архивират един или няколко файлове с помощта на tar, след което резултатът се свива с gzip. Този формат обикновено се използва в Unix и Linux операционни системи и има за цел да съхрани файловата йерархия и файловите атрибути като същевременно да осигури компресия на големите файлове.

И двата формата имат за цел да направят съхранението и транспортирането на файлове по-лесно и по-ефективно, като осигурят свиване на големи количества от файлове в един по-малък архивен файл.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...