Как да видим за колко време зарежда BIOS в Windows 11?

UEFI (унифициран разширяем интерфейс на фърмуера) е стандартен интерфейс на фърмуера за компютри, предназначен да замени BIOS (основна входно-изходна система). Този стандарт е създаден от над 140 технологични компании като част от консорциума UEFI, включително Microsoft. Той е предназначен да подобри оперативната съвместимост на софтуера и да се справи с ограниченията на BIOS.

Диспечерът на задачите в Windows 11 показва последното време на BIOS на компютъра в раздела Стартиране. Последният времеви показател на BIOS е количеството време в секунди, което фърмуерът на UEFI изразходва за идентифициране и инициализиране на хардуерни устройства и стартиране на самотест за включване на захранването (POST), преди да започне зареждането на Windows 11, когато стартирате компютъра.

Последното време на BIOS ще варира различно за всеки компютър.

В тази статия ще ви покажа как да видите последното време на BIOS за колко секунди е отнело на вашия компютър BIOS (UEFI фърмуер), за да завърши инициализирането при стартиране, преди да зареди Windows 11.

Първо отворете диспечера на задачите (Ctrl+Shift+Esc)

Кликнете върху раздела Стартиране в диспечера на задачите.

Погледнете колко секунди показва за последното време на BIOS към горния десен ъгъл.

Ако последното време на BIOS е празно, това означава, че UEFI фирмуерът на дънната платка не е предоставил (напр. не се поддържа) тази информация за показване на Windows.

Това е.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...