Как да генерираме SSH ключове в Windows 11

SSH (Secure Shell) е протокол за криптиране, който се използва за сигурен достъп до удалени компютри или сървъри. SSH ключовете предоставят по-високо ниво на сигурност, като заменят паролите и позволяват на потребителите да се аутентикират, без да трябва да въвеждат пароли.

Създаването на SSH ключове е важен процес за сигурността на мрежовата връзка.

В тази публикация ще ви покажа как да генерирате SSH ключове в Windows 11.

В Windows 11 може да се генерират SSH ключове по следния начин:

Генериране на SSH ключове

За да генерирате SSH ключовете в Windows 11, трябва да имате инсталирана клиентска програма OpenSSH на вашата операционна система.

Отворете команден прозорец, като кликнете върху иконата на "Старт" и въведете "cmd" в полето за търсене. След това изберете "Команден прозорец".

В командния прозорец въведете следната команда:

ssh-keygen

Това ще стартира генератора на ключове за SSH.

След като сте въвели командата, ще бъдете попитани къде да запишете ключовете. Можете да използвате стандартната директория, като просто натиснете "Enter".

След това ще бъдете попитани да въведете парола за ключа. Паролата е опционална, но ако я зададете, ще осигурите допълнителна защита на ключа.

След като сте въвели паролата, генераторът на ключове ще започне да генерира ключовете. Това може да отнеме няколко секунди, в зависимост от компютъра ви.

След като ключовете са генерирани, можете да ги намерите в директорията, която сте задали по-рано.

SSH ключовете са два файла: "id_rsa" (частен ключ) и "id_rsa.pub" (публичен ключ).

Използване на SSH ключовете

След като сте генерирали SSH ключовете, можете да ги използвате за сигурна комуникация между два компютъра. За да използвате ключовете, трябва да копирате публичния ключ на сървъра, към който искате да се свържете. Можете да копирате публичния ключ като го копирате от файла "id_rsa.pub" и го поставите във файла ".ssh/authorized_keys" на сървъра.

Сега сте готови да използвате SSH ключове за сигурна комуникация между два компютъра в Windows 11. Запомнете, че частният ключ е много важен и трябва да се пази на сигурно място, за да се предотврати нелегален достъп до вашата система.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...