Как да използваме малко известната опция Compact OS в ОС Windows 10

За инсталирането и нормалната работа на 32-битовата ОС Windows 10 са необходими минимум 15 GB дисково пространство, а за 64-битовата версия на тази операционна система около 20 GB. Дисковете на съвременните персонални компютри са достатъчно обемни и това не е никакъв проблем, но има мобилни конфигурации с малки SSD, в които дисковото пространство е сравнително малко.

За икономисване на постоянна памет в подобни устройства, в ОС Windows 10 е включена специална функция, която почти не е известна. Това е Compact OS – усъвършенстван вариант на технологията WIMBoot, която се появи за пръв път с Windows 8.1 Update 1. Тази функция дава възможност за освобождаване на допълнително дисково пространство чрез компресия на системните файлове, както и някои универсални приложения.

Активирането на Compact OS може да стане още при инсталирането, но хубавото е, че тя може да бъде задействана по всяко време във вече инсталирана и нормално работеща Windows 10. За да се провери, дали вашата конфигурация е подходяща за Compact OS е необходимо в командния ред с администраторски права да се изпълни командата:

compact /compactos:query

Ако Windows 10 реши, че компресията не е целесъобразна, ще получите съобщение, че според данните на Windows, използването на тази функция не е целесъобразно.

Включването на тази скрита функционалност става чрез:

compact /CompactOs:always

Процедурата може да отнеме около 15-20 минути и след приключването се появява съобщение с резултатите за освободеното дисково пространство.

Режимът Compact OS не е необратим и може да бъде отменен чрез противоположната команда:compact /CompactOs:never

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...