Как да използвате командата 'history' в Linux

Как да използвате командата 'history' в Linux

Командата "history" в Линукс е мощен инструмент, който позволява на потребителите да преглеждат историята на командите, които са използвали в терминала. Тя може да бъде използвана за намиране на предишни команди, анализиране на дейността на системата и повторно изпълнение на предходни операции.

В тази статия ще разгледаме как точно да използвате командата "history" в Линукс и как да се възползвате максимално от нея.

Основни функции на командата “history”

Командата "history" в Линукс ви позволява да преглеждате списък от предишни команди, които сте използвали в терминала. Тази история съхранява информация за командите, тяхната поредност и номерация.

В Линукс, историята на вашите команди се съхранява във файла .bash_history в директорията на вашия потребител. Можете да използвате командата history в терминала, за да видите тази история.

Ето няколко основни функции на командата "history" .

Извеждане на историята на командите

За да изведете списък с предишните ви команди, просто използвайте командата "history" в терминала. Това ще ви покаже последните команди, използвани в текущата сесия.

Пример:

history

Търсене в history (историята)

Командата "history" става още по-мощна, когато трябва да намерите конкретни команди или действия в историята си. Ето как да използвате командата "history" за търсене:

Търсене по ключова дума

За да намерите всички команди, които съдържат определена ключова дума, използвайте командата "history" в комбинация с "grep".

Пример:

history | grep ключова_дума

Ако искате да търсите всички команди, които съдържат дадена ключова дума, например "ssh", използвайте следния синтаксис:

history | grep ssh

Това ще изведе всички редове от историята, които съдържат "ssh".

Търсене по номер на команда

Ако знаете номера на конкретна команда, използвайте следния синтаксис, за да я намерите:

Пример:

history | grep "^ 123"

Където "123" е номерът на командата.

Търсене в определен период

За да търсите команди, изпълнени в определен период, използвайте "grep" с датата или месеца.

Пример:

history | grep "Сеп 8"

Това ще покаже всички команди, изпълнени на 8 септември.

Търсене на последните команди

За да видите последните команди, които сте използвали, можете да използвате командата tail за преглед на последните редове от историята:

history | tail

Това ще ви покаже последните няколко команди от историята.

Повторно използване на команди

Командата "history" ви позволява не само да преглеждате историята на командите, но и да повтаряте предишни действия. Ето как да направите това:

Повторно изпълнение на команда по номер:

За да повторите изпълнението на предишна команда, използвайте "!" с номера на командата от историята.

Пример:

!123

Това ще повтори командата с номер 123.

Повторно изпълнение на последната команда

За да повторите последната команда, просто използвайте "!!".

Пример:

!!

Това ще повтори последната използвана команда.

Заключение

Командата "history" в Линукс предоставя множество възможности за преглеждане и управление на историята на вашия терминал. С нея можете лесно да намирате предишни команди, да търсите специфични действия и дори да ги повтаряте. Този инструмент е изключително полезен за потребителите на Линукс, които искат да подобрят своята продуктивност и да управляват по-ефективно техните командни операции.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...