Как да използвате командата Sudo в Linux?

Sudo е една от най-важните команди в Linux , така че е една от първите команди, които всеки потребител на Linux трябва да научи как да използва.

Sudo е команда, която за справяне с проблеми с разрешенията в Linux.За да изпълните командата sudo, трябва да въведете паролата си. Вашият потребителски акаунт също трябва да има разрешение за използване на sudo.

Когато поставите sudo пред която и да е команда в терминал, тази команда се изпълнява с повишени привилегии, поради което е решението за грешки, свързани с привилегиите.

Ето най-важните sudo опции:

Опцията –h : Въвеждането на sudo -h ще изведе полезен екран с информация за всички опции за sudo и какво правят.


Опцията -u : Въвеждането на sudo -u потребителско име ще изпълни следващата команда като посочения потребител, а не като себе си или супер потребителя.


Опцията –k : Въвеждането на sudo -k ще нулира вашата времева марка и ще анулира вашите идентификационни данни. При следващото използване на sudo той ще поиска парола.


Опцията –v : Въвеждането на sudo -v ще актуализира времевата ви марка и ще удължи времето за изчакване на sudo за пет минути или период от време, посочен във файла sudoers.


Опцията –s : Въвеждането на -s стартира нова обвивка, както е посочено от променливата на средата или във файла passwd. Това е полезно, ако трябва да изпълните много команди като root, но не искате да използвате командата su.


Опцията –l : Въвеждането на sudo -l ще отпечата списък с команди, които текущият потребител може да използва и списък на командите, които са забранени.

В зависимост от вашата Linux дистрибуция, може да откриете, че sudo не е инсталиран по подразбиране. Когато това се случи, ще видите съобщение за грешка като това:

sudo command not found

Решението е да инсталирате sudo, което е процес, който се различава в зависимост от това коя дистрибуция на Linux използвате.

За да инсталирате sudo, ако използвате Ubuntu или Debian, отворете терминал и въведете тази команда:

apt-get install sudo

За да инсталирате sudo, ако използвате CentOS или Fedora, отворете терминал и въведете тази команда:

yum install sudo

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...