Как да инсталираме Python 3.9 на Linux Mint 21?

Python е един от най-широко използваните езици за програмиране в света. Научаването на Python е важно за много програмисти, но за да започнем да работим с Python, ние трябва да го инсталираме на нашата машина.

Програмите на Python са забележително лесни за писане в сравнение с други езици за програмиране. Има много ресурси, които могат да ви помогнат да започнете вашето програмиране на Python.

В тази публикация ще ви покажа, как да инсталираме Python 3.9 на Linux Mint 21.

Linux Mint е изключително популярна дистрибуция на Linux, който е базиран на Ubuntu. Той е известен със своята лесна за използване графична среда и стабилността си. Python е вече инсталиран по подразбиране на Linux Mint, но версията му може да е по-стара от тази, която искаме да използваме. За да инсталираме Python 3.9 на Linux Mint 21, следвайте следните стъпки:

Стъпка 1: Актуализиране на системата и инсталиране на необходимите пакети

Преди да инсталираме Python 3.9, трябва да инсталираме някои необходими пакети. Отворете терминала и изпълнете следната команда:

sudo apt update && sudo apt install -y build-essential zlib1g-dev libncurses5-dev libgdbm-dev libnss3-dev libssl-dev libreadline-dev libffi-dev wget

Тази команда ще актуализира вашата система и ще инсталира всички необходими пакети за Python 3.9.

Стъпка 3: Изтегляне на Python 3.9

След като инсталирате необходимите пакети, можете да изтеглите Python 3.9 от официалния уебсайт на Python. За да изтеглите Python 3.9, изпълнете следната команда:

wget https://www.python.org/ftp/python/3.9.9/Python-3.9.9.tgz

Тази команда ще изтегли Python 3.9 и ще го запише в текущата директория.

Стъпка 4: Разархивиране на Python 3.9

След като изтеглите Python 3.9, трябва да разархивирате файла, който сте изтеглили. За да го разархивирате, изпълнете следната команда:

tar -xf Python-3.9.9.tgz

Тази команда ще разархивира Python 3.9 в директорията, в която сте изпълнили командата.

Стъпка 5: Компилиране на Python 3.9

След като сте разархивирали Python 3.9, трябва да го компилирате. За да компилирате Python 3.9, изпълнете следната команда:

cd Python-3.9.9
./configure --enable-optimizations
make -j 8
sudo make altinstall

Тази команда ще компилира и инсталира Python 3.9 на вашия Linux Mint 21 .

Стъпка 6: Проверка на инсталацията на Python 3.9

След като сте инсталирали Python 3.9, можете да проверите инсталацията му, като изпълните следната команда в терминала:

python3.9 --version

Тази команда ще изведе версията на Python 3.9, която инсталирахте на вашия компютър.

Сега, когато сте инсталирали Python 3.9 на вашия Linux Mint 21 компютър, можете да започнете да използвате Python 3.9 за вашите проекти.

Заключение

Python е мощен език за програмиране, който може да бъде използван за много различни цели. Инсталирането на Python 3.9 на вашия Linux Mint 21 компютър е лесна задача, която може да се изпълни с няколко прости стъпки. След като инсталирате Python 3.9, можете да започнете да използвате най-новите възможности на този език за програмиране.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...