Как да инсталирате Tor Browser на Linux Mint

Tor Browser е инструмент за осигуряване на поверителност и анонимност онлайн. Той защитава вашата интернет активност чрез маршрутизиране на трафика ви през множество сървъри, като криптира връзката на всяка стъпка. Това прави Tor Browser отличен избор за потребители, които ценят сигурността си в интернет. В тази статия ще разгледаме стъпка по стъпка как да инсталирате Tor Browser на Linux Mint.

Въведение

Tor Browser е проектиран да защитава потребителите от проследяване и наблюдение. Той използва мрежата Tor, която е глобална мрежа от сървъри, управлявани от доброволци. За потребителите на Linux Mint, инсталирането на Tor Browser е процес, който изисква малко време, но е лесен за изпълнение, ако следвате правилните стъпки.

Предпоставки

Преди да започнете, уверете се, че вашата система отговаря на следните изисквания:

  1. Linux Mint – версия 19 или по-нова.
  2. Интернет връзка – необходима за изтегляне на Tor Browser и свързване с мрежата Tor.
  3. Основни познания по командния ред – ще трябва да изпълните няколко команди в терминала.

Стъпка 1: Актуализиране на системата

Първата стъпка е да се уверите, че вашата система е актуализирана. Това включва актуализиране на софтуерните хранилища и инсталиране на последните актуализации.

Отворете терминала и изпълнете следните команди:

sudo apt update sudo apt upgrade -y

Тази команда ще актуализира списъка със софтуерните пакети и ще инсталира всички налични актуализации. Това е важна стъпка, за да сте сигурни, че вашата система работи с последните поправки за сигурност и функционалност.

Стъпка 2: Инсталиране на зависимостите

Tor Browser изисква някои зависимости, които трябва да бъдат инсталирани преди самия браузър. Изпълнете следната команда в терминала:

sudo apt install curl gnupg2 -y

Curl се използва за изтегляне на файлове от интернет, а gnupg2 е необходим за верифициране на цифрови подписи. Тези инструменти са критични за сигурната инсталация на Tor Browser.

Стъпка 3: Добавяне на хранилище за Tor Browser

Следващата стъпка е да добавите официалното хранилище на Tor Project към вашата система. Това ще ви позволи да инсталирате и актуализирате Tor Browser директно от официалните източници.

Започнете с добавяне на ключа на хранилището:

curl -sSL https://deb.torproject.org/torproject.org/gpgkey | sudo gpg --dearmor -o /usr/share/keyrings/tor-archive-keyring.gpg

След това добавете самото хранилище:

echo "deb [signed-by=/usr/share/keyrings/tor-archive-keyring.gpg] https://deb.torproject.org/torproject.org buster main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/tor.list

След като добавите хранилището, обновете списъка с пакети:

sudo apt update

Сега вашата система е подготвена за инсталиране на Tor Browser.

Стъпка 4: Инсталиране на Tor Browser

След като хранилището е добавено и системата е актуализирана, можете да инсталирате Tor Browser с помощта на следната команда:

sudo apt install torbrowser-launcher -y

Torbrowser-launcher е инструмент, който автоматично изтегля последната версия на Tor Browser, проверява нейния цифров подпис и я инсталира.

Стъпка 5: Стартиране на Tor Browser

След като инсталацията приключи, можете да стартирате Tor Browser директно от менюто с приложения. Ако предпочитате да използвате командния ред, изпълнете следната команда:

torbrowser-launcher

Това ще стартира процеса на изтегляне на последната версия на Tor Browser. След като браузърът бъде изтеглен и проверен, той ще се стартира автоматично.

Стъпка 6: Конфигуриране на Tor Browser

Когато стартирате Tor Browser за първи път, ще бъдете подканени да конфигурирате връзката си. Имате две опции:

  1. Свързване директно – за повечето потребители това е най-простият вариант.
  2. Конфигуриране на мостове – ако вашата мрежа блокира Tor, можете да използвате мостове.

Изберете опцията, която най-добре отговаря на вашата ситуация. След това браузърът ще се свърже с мрежата Tor и ще бъде готов за употреба.

Стъпка 7: Поддържане на Tor Browser актуализиран

Важно е да поддържате Tor Browser актуализиран, за да се възползвате от последните подобрения в сигурността. За щастие, torbrowser-launcher ще се грижи за автоматичните актуализации. Всеки път, когато стартирате Tor Browser, той ще проверява за налични актуализации и ще ги инсталира, ако има такива.

Ако искате ръчно да проверите за актуализации, можете да го направите, като стартирате следната команда:

torbrowser-launcher --settings

От това меню можете да изберете да проверите за актуализации и да конфигурирате други настройки на браузъра.

Заключение

Инсталирането на Tor Browser на Linux Mint е сравнително лесен процес, който осигурява на потребителите мощен инструмент за защита на тяхната онлайн поверителност. Като следвате стъпките, описани в тази статия, можете да инсталирате и конфигурирате Tor Browser само за няколко минути. Важно е да поддържате браузъра си актуализиран и да използвате мрежата Tor отговорно, за да се възползвате максимално от защитата, която тя предлага.

Tor Browser е не само инструмент за анонимност, но и за свобода на информацията. Той позволява на потребителите да достъпват интернет, без да бъдат проследявани или цензурирани. В един свят, в който дигиталната сигурност става все по-важна, Tor Browser е незаменим инструмент за защита на вашата идентичност и данни онлайн.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу: