Как да компресираме файл в Windows 11?

Компресирането на файлове е полезен начин за защита на лични данни, когато споделяте информация с други хора или за да освободите място на твърдия си диск. В тази статия ще ви покажа как да компресирате файлове в Windows 11 чрез вградената функционалност за компресиране на файлове.

Windows 11 предоставя собствен вграден инструмент за компресиране на файлове.

Стъпка 1: Изберете файловете, които искате да компресирате

Натиснете десен бутон на мишката върху файла или папката, която искате да компресирате.

От контекстното меню изберете "Изпрати до" и след това "Компресирана папка (zip формат)".

Файлът ще бъде компресиран в zip формат и ще бъде запазен на същото място, където се намира оригиналният файл.

Стъпка 2: Задайте име на архива

Името ще бъде маркирано и ако решите можете да го промените

Стъпка 3: Разархивиране на архива

За да разархивирате архив, кликнете върху него с десен бутон на мишката и изберете "Извличане на всички". Това ще разархивира всички файлове и папки, които са били компресирани в архива.

Ако желаете да компресирате няколко файлове или папки едновременно, можете да изберете повече от един файл или папка, като ги маркирате с Ctrl или Shift и след това да следвате същите стъпки за компресиране на файлове.

В заключение, компресирането на файлове е бърз и лесен начин за защита на лични данни или освобождаване на дисково място от излишни файлове. С Windows 11 може да компресирате файлове бързо и лесно, като следвате горните стъпки.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...