Как да коригираме настройките за заключване на екрана на работния плот в Linux?

Почти всеки десктоп на Linux в днешно време идва с програма за скрийнсейвър по подразбиране, която може да се използва за заключване на екрана за целите на сигурността.

Скрийнсейвърът по подразбиране обикновено се конфигурира и можете да промените настройки като период на неактивност или забавяне на заключване на екрана.

В случай че искате да предотвратите изключване и заключване на екрана ви за продължителен период от време (например, когато гледате филм), вероятно искате да деактивирате функцията за заключване на екрана.

В тази статия ще ви покажа как да конфигурирате настройките за заключване на екрана в различни среди на Linux настолни компютри.

Ако искате да контролирате заключването на екрана от командния ред, ето как да го направите.

За да деактивирате заключването на екрана:

dconf write /org/gnome/desktop/screensaver/lock-enabled false

За да активирате скрийнсейвъра и да заключите екрана след 10 минути:

dconf write /org/gnome/desktop/session/idle-delay 600

Като алтернатива можете да използвате dconf-editor.

За да инсталирате dconf-editor на Debian, Ubuntu или Linux Mint:

Актуализирайте базата данни със следната команда:

sudo apt-get update

След актуализиране на базата данни apt, можем да инсталираме, dconf-editorкато със следната команда:

sudo apt-get -y install dconf-editor

След като изпълните горната команда, отидете на стартовия панел на приложения и потърсете Dconf-editor и кликнете върху иконата , за да го стартирате.

Как да деинсталираме dconf-editor?

За да деинсталирате dconf-editor и неговите зависимости, които вече не са необходими, можем да използваме командата по-долу:

sudo apt-get -y autoremove dconf-editor

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...