Как да покажем тенпературата на CPU и GPU в Linux?

В тази статия ще ви покажа два прости начина за наблюдение на температурите на процесора и видео-картата в командния ред на Linux.

Предполагам, че всички сме искали да видим температурата на процесорът и видео-картата на нашия компютър.

За да наблюдаваме поведението както на CPU, така и на GPU, ще използваме командата watch, за да имаме динамични показания на всеки определен брой секунди.

Мониторинг на температурата на процесора в Linux

Командата сензори вече е инсталирана на Ubuntu и много други Linux дистрибуции. Ако не, можете да я инсталирате с помощта на мениджъра на пакети на вашата дистрибуция.

Сега ще използваме терминалната версия:

watch -n 2 sensors

Командата watch гарантира, че показанията ще се актуализират на всеки 2 секунди (тази стойност може, разбира се, да бъде променена до това, което най-добре отговаря на вашите нужди):

Every 2,0s: sensors

В момента използваме 4 ядра (с текущата най-висока температура 37,0ºC).

Стойности по-високи от 80,0ºC се считат за високи.

Стойност над 100,0ºC се счита за критична.

Стойностите по-горе ни водят до извода, че натоварването на компютъра в момента е много малко.

Мониторинг на температурата на GPU в Linux

Нека сега да погледнем и към графичната карта.

Първото нещо, което трябва да направите (ако вече не-сте), е да изтеглите подходящия, текущ драйвер чрез допълнителни драйвери в Ubuntu или Минт.

В Ubuntu (и неговите разклонения, като Zorin или Linux Mint ), обикновено е достатъчно да отидете на Софтуер и актуализации > Допълнителни драйвери и да изберете най-новия. Освен това можете да добавите/активирате официалния ppa за графични карти (чрез командния ред или чрез Софтуер и актуализации > Друг софтуер ).

След като инсталирате драйвера, ще имате на разположение приложението Nvidia X Server gui заедно с помощната програма за команден ред nvidia-smi (Nvidia System Management Interface). Така че ще използваме watch и nvidia-smi:

watch -n 2 nvidia-smi

И същото като за процесора – ще получаваме актуализирани показания на всеки две секунди:

nvidia-smi

Диаграмата дава следната информация за графичната карта:

използва драйвер с отворен код версия 515.76
текущата температура на картата е 38,0ºC — с вентилатор на 0% от капацитета си.
консумацията на енергия е много ниска: само 12 W.
използва само 258 MB.vram
използваният vram се взема от 5 процеса, чиито идентификатори са съответно — 2342, 2342 , 20361 , 20361 и 23085.

Повечето от тези стойности показват ясно, че не играем игри, които консумират ресурси, нито се занимаваме с големи натоварвания. Ако започнем да играем игра, да обработваме видео или нещо подобно, стойностите ще започнат да се покачват.

Това е.

Fedya Serafiev

Федя Серафиев

Федя Серафиев е собственик на сайта urocibg.eu. Той намира удовлетворение в това да помага на хората да решават и най-сложните технически проблеми. Сегашната му цел е да пише лесни за следване статии, така че подобни проблеми изобщо да не възникват.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу: