Как да покажем тенпературата на CPU и GPU в Linux?

В тази статия ще ви покажа два прости начина за наблюдение на температурите на процесора и видео-картата в командния ред на Linux.

Предполагам, че всички сме искали да видим температурата на процесорът и видео-картата на нашия компютър.

За да наблюдаваме поведението както на CPU, така и на GPU, ще използваме командата watch, за да имаме динамични показания на всеки определен брой секунди.

Мониторинг на температурата на процесора в Linux

Командата сензори вече е инсталирана на Ubuntu и много други Linux дистрибуции. Ако не, можете да я инсталирате с помощта на мениджъра на пакети на вашата дистрибуция.

Сега ще използваме терминалната версия:

watch -n 2 sensors

Командата watch гарантира, че показанията ще се актуализират на всеки 2 секунди (тази стойност може, разбира се, да бъде променена до това, което най-добре отговаря на вашите нужди):

Every 2,0s: sensors

В момента използваме 4 ядра (с текущата най-висока температура 37,0ºC).

Стойности по-високи от 80,0ºC се считат за високи.

Стойност над 100,0ºC се счита за критична.

Стойностите по-горе ни водят до извода, че натоварването на компютъра в момента е много малко.

Мониторинг на температурата на GPU в Linux

Нека сега да погледнем и към графичната карта.

Първото нещо, което трябва да направите (ако вече не-сте), е да изтеглите подходящия, текущ драйвер чрез допълнителни драйвери в Ubuntu или Минт.

В Ubuntu (и неговите разклонения, като Zorin или Linux Mint ), обикновено е достатъчно да отидете на Софтуер и актуализации > Допълнителни драйвери и да изберете най-новия. Освен това можете да добавите/активирате официалния ppa за графични карти (чрез командния ред или чрез Софтуер и актуализации > Друг софтуер ).

След като инсталирате драйвера, ще имате на разположение приложението Nvidia X Server gui заедно с помощната програма за команден ред nvidia-smi (Nvidia System Management Interface). Така че ще използваме watch и nvidia-smi:

watch -n 2 nvidia-smi

И същото като за процесора – ще получаваме актуализирани показания на всеки две секунди:

nvidia-smi

Диаграмата дава следната информация за графичната карта:

използва драйвер с отворен код версия 515.76
текущата температура на картата е 38,0ºC — с вентилатор на 0% от капацитета си.
консумацията на енергия е много ниска: само 12 W.
използва само 258 MB.vram
използваният vram се взема от 5 процеса, чиито идентификатори са съответно — 2342, 2342 , 20361 , 20361 и 23085.

Повечето от тези стойности показват ясно, че не играем игри, които консумират ресурси, нито се занимаваме с големи натоварвания. Ако започнем да играем игра, да обработваме видео или нещо подобно, стойностите ще започнат да се покачват.

Това е.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...