Как да почисти ме нашия компютър отвътре и отвън

Както всеки друг обект в къщата,компютъра може да се замърси с прах.Той се появява не само на повърхността,но и върху компонентите,поставени вътре в кутията.Трябва да се извършва редовно почистване,в противен случай работата на устройството ще се влоши.Ако никога не сте почиствали компютъра си или сте го направили преди повече от шест месеца,препоръчваме ви да погледнете под капака на вашето устройство.Има голяма вероятност да намерите огромно количество прах,което влошава производителността на компютрите.

Последиците от замърсения с прах компютър е нарушение на охладителната система,което може да доведе до прегряване на отделните компоненти на устройството,както и на цялата система.В най-лошия случай може да изгори процесор или видеокарта.За щастие,благодарение на съвременните технологии,това се случва рядко,защото разработчиците все повече изпълняват функцията на аварийно изключване при висока температура в своите продукти.Независимо от това,това не е причина да се игнорира замърсяването на компютъра.

Процесът на почистване на настолен компютър се състои от няколко етапа.По принцип този метод не е твърде сложен,но не може да бъде наречен прост. Ако напълно спазвате инструкциите,не би трябвало да има никакви затруднения.Първата стъпка е да се подготвят всички инструменти,които могат да бъдат използвани в процедурата, а именно:

– Суха кърпа (микрофибърната е идеална)
– Мека,влажна кърпа (НЕ мокри)
– Флакон със сгъстен въздух
– Отвертка
– Мека четка
– Прахосмукачка (не е задължително)

Почистване на клавиатурата и кутията

За лаптопите и настолните компютри повечето от мръсотията ще е само прах.Избършете корпуса внимателно с влажна кърпа и оставете да изсъхне.Не се опитвайте да драскате по мръсотията или замърсяването с остър предмет – вместо това ще трябва да търкате търпеливо.

Когато става въпрос за почистване на клавиатурата, първо трябва да се отървете от насъбраните боклуци, колкото е възможно. Вземете я,обърнете я с главата надолу и я разклатете наистина добре,за да изпаднат трохи,прах и друг боклук,които се събират между клавишите.Използвайте четка,за да почистите внимателно остатъците по клавишите,след това забършете добре с влажна кърпа.

Почистване на екрана

Започнете, като избършете екрана със суха кърпа,за да се премахне по-голямата част от праха.След това повторете процеса с влажна кърпа,като обръщате особено внимание на пръстовите отпечатъци и други замърсявания,които се събират върху стъклото.

Не забравяйте да почистите и задния екран на компютъра си.Зад екрана се събира много прах.

Вътрешно почистване

Собствениците на компютри също трябва да почистват периодично вътрешността на компютрите си.Вентилаторите,които се използват за охлаждане на процесора,както и графичните чипове,където се натрупва и остава.

По правило най-голямо количество прах се натрупва във вентилатора,а радиаторът влиза в охладителната система на процесора. Затова почистването на този компонент на компютъра е най-важно.Ще ви е необходима предварително приготвена четка,както и прахосмукачка.

Изключете компютъра и използвайте отвертката,за да отпуснете задържащите винтове на капака.Използвайте прахосмукачка,за да изсмучете събрания прах от кутията. НЕ духайте праха с устата си – водната пара в дишането ви може да увреди деликатните електронни компоненти. Вместо това, използвайте флакон с компресиран въздух,за да издухате упорития прах.

Не е необходимо да изваждате процесора от дънната платка. Достатъчно е само да изтриете повърхността му, а също и района около него. Между другото, в допълнение към почистване на компютъра от прах, този процес е най-добре да се комбинира с подмяната на термична паста.

Уверете се, че сте поставили добре капака,преди да включите отново компютъра.

Почистването на вашия компютър може да отнеме 1-2 часа,но времето е добре изразходвано.Не само устройството Ви ще изглежда по-добре,но и ще работи по-добре.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...