Как да разберете коя версия на Windows 10 е инсталирана?

Windows 10 е операционна система, разработена от Microsoft. Тя е наследник на Windows 8 и 8.1 и е пусната на пазара на 29 юли 2015 г. Windows 10 е достъпна в различни версии, включително Home, Pro, Enterprise и Education.

Как да разберете коя версия на Windows 10 е инсталирана?

Има няколко начина да разберете коя версия на Windows 10 е инсталирана на вашия компютър.

1. Използване на командния ред

За да разберете коя версия на Windows 10 е инсталирана, използвайте следната команда в командния ред:

winver

Тази команда ще отвори прозорец, в който ще бъде показана версията на Windows 10, както и номерът на сборката.

версията на Windows 10

2. Използване на настройките

За да разберете коя версия на Windows 10 е инсталирана, отворете настройките и след това изберете "Система" => "Относно".

В раздела "Система" ще видите версията на Windows 10, както и други подробности за вашето устройство.

3. Използване на инструмента за диагностика на Windows

Ако имате проблеми с вашия компютър, можете да използвате инструмента за диагностика на Windows, за да разберете коя версия на Windows 10 е инсталирана. За да направите това, отворете инструмента за диагностика на Windows и след това изберете "Системна информация". В раздела "Системна информация" ще видите версията на Windows 10, както и други подробности за вашето устройство.

Видове версии на Windows 10

Windows 10 се предлага в различни версии, включително:

  • Windows 10 Home: Това е най-често срещаната версия на Windows 10. Тя е предназначена за домашно ползване и включва основни функции като браузър, файлов мениджър и приложения за електронна поща и календар.
  • Windows 10 Pro: Това е версията на Windows 10, предназначена за бизнес потребители. Тя включва допълнителни функции като поддръжка за домейни, Active Directory и управление на устройства.
  • Windows 10 Enterprise: Това е версията на Windows 10, предназначена за големи организации. Тя включва най-новите функции и актуализации и предлага допълнителни функции за защита и управление.
  • Windows 10 Education: Това е версията на Windows 10, предназначена за образователни институции. Тя включва функции, които улесняват преподаването и обучението.

Заключение

Windows 10 е популярна операционна система, която се предлага в различни версии. За да разберете коя версия на Windows 10 е инсталирана на вашия компютър, можете да използвате един от трите метода, описани в тази статия.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...