Как да рестартираме или изключим компютъра си с помощта на клавиатурата?


Рестартирането или изключването на компютъра с клавиатурата е един от най-бързите и удобни начини за управление на системата ви.

В тази публикация ще ви представя някои от най-често използваните клавишни комбинации за рестартиране или изключване на компютъра в Windows 11.

Клавишна комбинация за изключване на компютъра

Най-лесният начин за изключване на компютъра в Windows 11 е да използвате клавишната комбинация Alt + F4. Когато сте в основния екран или на работния плот, просто натиснете тези два клавиша едновременно и ще се появи диалогов прозорец "Затваряне на Windows". От там можете да изберете опцията "Изключване" от падащото меню и да натиснете бутона "OK". Това ще изключи компютъра ви веднага.

Клавишна комбинация за рестартиране на компютъра

За рестартиране на компютъра в Windows 11 можете също да използвате Alt + F4 или да използвате клавишната комбинация Ctrl + Alt + Delete. Когато натиснете тези три клавиши, ще се появи екранът за избор на опции. От там можете да изберете опцията "Рестартиране" и да натиснете бутона "OK". Това ще рестартира компютъра ви.

Използване на командния ред за рестартиране или изключване на компютъра

Ако предпочитате да използвате командния ред вместо клавишните комбинации, можете да отворите командния ред и да въведете командата "shutdown". За да изключите компютъра, можете да въведете "shutdown /s" и за да рестартирате, можете да въведете "shutdown /r". Можете да използвате и други параметри, като например време за изчакване преди изключване или рестартиране.

Използване на Windows PowerShell за рестартиране или изключване на компютъра

Windows PowerShell е мощен инструмент за управление на Windows, който ви позволява да изпълнявате различни задачи по автоматизиран начин. За да рестартирате или изключите компютъра с Windows PowerShell, можете да отворите програмата и да въведете командата "Restart-Computer" или "Stop-Computer" за изключване.

Можете да използвате и различни задачи на администратора на системата. За да рестартирате или изключите компютъра с помощта на Windows PowerShell, можете да отворите приложението и да въведете командата "Restart-Computer" за рестартиране или "Stop-Computer" за изключване на системата.

Използване на специализирани софтуерни приложения за рестартиране или изключване на компютъра

Съществуват множество софтуерни приложения, които ви позволяват да рестартирате или изключите компютъра с едно натискане на бутон. Някои от тези приложения са безплатни, а други са платени.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...