Как да създадем папка в Linux?

Тази статия обяснява как да създадете папка в Linux с помощта на графичен потребителски интерфейс и терминала.

Как да създадем папка с помощта на графичният потребителски интерфейс (GUI)?

Независимо от вашия мениджър на прозорци, процесът на създаване на папка в графичния потребителски интерфейс е един и същ само с незначителни многословни вариации:

Отворете вашия файлов мениджър, кликнете с десния бутон навсякъде в отвореното пространство в дясната страна на прозореца и от в контекстното меню изберете опцията за създаване на нова папка или еквивалентна опция.

Основните графични интерфейси – GNOME, KDE, Cinnamon, Mate, Budgie и други – използват същата процедура, въпреки че визуалните мотиви се различават леко.

Създаване на папка в терминала

По-често срещаният метод включва командата mkdir. Например, за да създадете папка, наречена test във вашата домашна директория, издайте следната команда:

mkdir ~/test

 mkdir

Командата приема няколко превключвателя, включително:

-m : Задайте файловия режим (използвайки същата логика като командата chmod); в противен случай папката наследява разрешенията на своя родител.

-p : Създайте родителски директории според нуждите (създава цялият път).

-v : Отпечатва съобщение за потвърждение след създаване на всяка нова директория.

-Z : Задайте контекста за защита на SELinux на типа по подразбиране.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...