четвъртък 22 август 2019
  • :
  • :

Как да търсим в Google

1. Кавички Стар трик, но пък безценен. Заграждайте с кавички думите, които вървят заедно. Ако напишете „алуминиева дограма“, ще получите точно това. Ако напишете алуминиева дограма, ще получите пластмасови уплътнения, най-различни рамки и дърводелски услуги. Ако напишете „Иван Петров“, ще получите Иван Петров, а не всеки Иван и всеки Петров, които имат щастието да се моткат по Интернет.

2. Изваждане Тире, т.е. минус, поставено пред някоя дума, изолира всички сайтове, които я съдържат. Ако търсите информация за Левски като историческа фигура, е добре да напишете „Левски -футбол“ (макар че, за добро или лошо, в българските сайтове „ЦСКА футбол“ се търси по-често)

3. Събиране Много търсачки игнорират думи или знаци, които се срещат често, защото това прави търсенето тромаво и не прецизно. Ако сложите „+“ пред дадена важна дума обаче, тя със сигурност ще присъства. Например търсете „витамин +а“, и ви гарантирам, че търсачката няма да прескочи буквата „а“, както би направалиа в повечето случаи (най-малкото защото е определителен член в английския)

4. Търсене в заглавието С командата „intitle:“ търсите само в заглавията на страниците. Полезно е, ако търсите новини в архив на вестник, примерно.

5. Намиране в текста „intext:“ е обратното на „intitle:“. С тази команда прескачате заглавията и търсите само в текста на статиите в Интернет.

6. Калкулатор Google е точен калкулатор от онзи тип, които имат функции с логаритми, синуси и всичкии елементи, които се моля да не ме срлещкат често във всекидневието. Напишете уравнение „12+3456*7-890=“ и вижте резултата. При мен излезе 23 314.

7. Карта Напишете името на улицата, която търсите, града, плюс ключовата дума „map“ в секцията за търсене на картинки (http://images.google.com) и ще получите карта на местността. Например „map Budapest Vici“ дава карта на Ваци – една от туристическите улици в Будапеща. Става и с бул. Дондуков.

8. Преводач от няколко езика Всяка страница на италиански, френски, немски, испански и португалски може да бъде преведна към английски с помощта на Google. Е, преводът е машинен, но все пак разбираем. За превод от и на други езици използвайте http://www.freetranslation.com и http://babelfish.altavista.com. Ако искате да се посмеете, използвайте машинния превод върху страница с поезия.

9. Продуктов каталог Услугата не е точно за България, но все пак работи, ако искате да намерите най-ниската цена на даден продукт от различни онлайн магазини и ако имате кредитна карта. Услугата се казва Froogle, на адрес : http://www.froogle.com/

10. Какво ново С Google Web alerts научавате и за всички нови уебстраници, посветени на дадена тема. http://www.googlealert.com/ (Изисква регистрация)

11. Новинарска агенция http://news.google.com индексира постоянно над 5400 новинарски сайта за събития от целия свят. Идеален начин да се ориентирате новините.

12. Лаборатория с иновации http://labs.google.com ще видите работните версии на бъдещите проекти, върху които работят софтуерните инженери от Google. Дават дори да си поиграете с тях.

13. Главен герой в книга Има хиляди начини да „ХАКНЕТЕ“ Google или да го пизползвате за собствени, различни от търесенето ,цели. Издателство O’Reilly например издаде книгата „Google Hacks“, в която главният герой е Google. Изданието вече е е бестселър.

14. Кой ви търси С командата „link:“ можете да видите кои страници са сложили линкове към вашата страница или някоя друга, която ви интересува.

15. Търсач на пратки Напишете номера на пратката, FedEx или UPS , и Google ще ви покаже информация къде се намира в момента.

16. Как да открием някоя песен сами Песен се търси най-лесно по част от текста и в това отношение Google представя почти неограничени възможности. Това което трябва да направите е първо да отворите търсачката, после слагате едни кавички ( “ ) пред текста и написвате самия текст на песента която търсите като се стремите да е максимално верен. Достатъчно е една грешна дума или буква и търсачката няма да открие нищо. Ако при първото търсене не откривате нищо проверете дали не сте объркали някоя дума най добре с речник.

17. Как да открием песен чута във филм Когато сте чули песен от някой филм и не знаете как се казва, не бързайте да пускате нова тема защото в голяма част от случаите можете да я откриете сами без да чакате някой да ви отговори и без излишно да се flood-ва форума. Трябва да направите следното:

Отивате на в сайта http://imdb.com в полето горе в ляво написвате името на вашия филм и както почти винаги търсачката на IMDB ще ви даде много предложения за филми с подобно име – изберете вашия филм.
Ако пък не знаете нищо за песента освен в коя част от филма сте я чули. На същата страница, с вашия филм, отидете най-отдолу където пише message board и щракнете на линка more.

 

2+