Как да форматираме хард диск

Бързо форматиране

1. За да направите бърз формат е нужно първо да отворите  Компютър.
2. С десен клавиш на мишката изберете дяла или диска, който желаете да бъде форматиран, и от менюто изберете форматиране.
3. В новия прозорец ще има няколко възможности за форматиране като по подразбиране има отметка на Бърз формат, както и има възможност за преименуване на дяла.
4. За начало на процеса изберете бутона Формат и изчакайте да приключи.

Важно е да отбележим, че при този вид форматиране данните си остават на диска, докато той само изглежда празен. Това е добре да се използва ако имате нов диск и желаете да инсталирате наново своята операционна система, но не и при останалите случаи.

Форматиране чрез вградения инструмент за дискове в Windows

1. Най-лесен начин за стартиране на инструмента е да напишете в полето за търсене в старт менюто, diskmgmt.msc или Disk Management.
2. В екрана, който ще се отвори ще видите всичките си дискове и дяловете им. За да форматирате някои от тях е нужно само да изберете дяла или диска с десен клик на мишката и от менюто да изберете формат.
3. В новия прозорец ще видите опции за именуване на дяла или диска както и отметка за бърз формат.

В Windows 8 и 10 има допълнителни опции освен тези, за които споменахме до тук. Те се наричат Reset и Refresh.

Reset опцията преинсталира нацяло Windows като не запазва никакви ваши данни или инсталирани програми.

Refresh от друга страна запазва файловете Ви и преинсталира операционната система.

За Windows 8 и 8.1 трябва да направите следното:

В началния екран на системата изберете настройки на компютъра (PC settings) и в новия екран да изберете обновяване и възстановяване (Update and recovery) и категория възстановяване (Recovery).

За Windows 10: В старт менюто изберете настройки (Settings) след това обновяване и защита (Update & security) и категория възстановяване (Recovery).

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...