Как правилно да изключим компютъра

Не изключвайте компютъра си с физически бутон за захранване. Това е бутон само за включване.

Изключването на захранването с физически бутон на захранването може да причини сериозна повреда на файловата система. Докато системата е включена, файловете се използват дори и да не правите нищо. Не забравяйте, че има много процеси, работещи във фонов режим през цялото време и използването на превключвателя на захранването не позволява елегантното изключване на вашия компютър.

По някой път дори внезапно спиране на тока, може да прекъсне важни нишки и да остави компютъра ви в неработещо състояние.

Помислете какво се случва, когато твърд диск записва данни на диска, но внезапно се изключи по средата. Да предположим, че записваният файл е системен файл, необходим за процеса на зареждане? Сега този файл е повреден и не можете да стартирате компютъра си, без да преминете през процедура за възстановяване.

Подходящ метод за изключване

Във всеки случай, когато искате да рестартирате или изключите компютъра си, е важно да го направите правилно. Тъй като изключването и рестартирането са подобни процедури, повечето от начините за изключване на системата могат да се приложат и за рестартиране. И така, какъв е правилният начин за изключване на компютър?

Стъпка 1: Затворете всички отворени приложения и запазете всякакви отворени файлове.

Стъпка 2: Кликнете върху бутона Start

Стъпка 3: Кликнете върху бутона Захранване

Стъпка 4: Изберете опцията Изключване.

Изчакайте, докато компютърът се изключи напълно, преди евентуално да го изключите от електрическата мрежа.

В зависимост от операционната система, може да има някои малки различия в тези стъпки, но главната идея е да се изключи компютъра по правилен начин, като се уверите, че всички приложения са затворени и че операционната система е напълно изключена, преди да прекъснете захранването му.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...