Клавиши за влизане в настройката на BIOS: Стъпки и Съвети

влизане в настройката на BIOS

Настройката на BIOS (Basic Input/Output System) е критична за функционирането на вашия компютър. Достъпът до нея позволява контрол върху хардуера и основни системни настройки.

В тази статия ще разгледаме клавишите, използвани за влизане в настройката на BIOS, както и основни съвети за успешно управление на този процес.

Функцията на BIOS:

BIOS е софтуерната програма, инсталирана на компютърната платформа, която осигурява комуникацията между операционната система и хардуера. Това включва настройки като стартирането на системата, настройка на часовника, управление на устройствата и много други. Обикновено можете да влезете в BIOS с просто натискане на клавиш.

Как да вляза в BIOS?

Когато компютърът се рестартира, натиснете клавиш на клавиатурата, който отваря настройките на BIOS. Този клавиш трябва да се натисне, когато компютърът започне да се стартира и преди да видите логото на Windows.

Този клавиш може да е различен за някои компютри, но обикновено е F2, Delete (Del) ,F10 , F1 или Esc. Ако видите логото на Windows, значи вече сте закъснели.
Рестартирайте компютъра отново, ако сте пропуснали възможността да натиснете клавиша. Този път потърсете съобщение, което ви казва да натиснете ?? клавиш за влизане в НАСТРОЙКА .

BIOS-Press-F2-to-enter-SETUP

Ако подобно съобщение не се появи, трябва да опитате да натиснете клавиша, когато логото на производителя се появи в началото. Някои от клавишите, използвани за влизане в настройката на BIOS, са дадени по-долу.

Клавиши за влизане в настройката на BIOS

Общите клавиши за влизане в BIOS са:

F2, Delete (Del) ,F10 , F1

Клавиши за влизане в BIOS въз основа на производителя

Влизането в настройката на BIOS може да се различава в зависимост от производителя на компютъра. В следващите редове ще ви предоставя информация за някои от най-популярните производители и техните клавиши за достъп до BIOS:

Dell: F2 и Delete

Lenovo: F1 или F2

Asus: F2

Acer: F2, F10 или  Delete

HP (Hewlett-Packard): F10, Esc, F1, или F11

Важно е да отбележим, че тези клавиши са базирани на общите практики и моделите може да имат специфични изисквания. Ако не сте сигурни за правилния клавиш за влизане в BIOS на вашия компютър, прегледайте ръководството на потребителя или посетете уебсайта на производителя, за да намерите точната информация за модела ви.

Има по лесен и бърз начин за влизане в BIOS. Ако ви е интересно или просто решите, можете да прочетете : Пряк път (Shortcuts) за BIOS в Windows.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...