Команди за Windows 7, които всеки трябва да знае

Когато овладявате нова операционна система, първото нещо което трябва да направите е да научите и запомните основни клавишни комбинации, които ще Ви спестят ценни цикли на процесора и десетки кликове на мишката.

Alt + P 
Тази комбинация активира панела за преглед на избрания от Вас файл в Windows Explorer, било то изображение, звук или видео документ. Този панел е страхотен за преглед на снимки, избягвайки необходимостта от специален, допълнителен софтуер.

Windows + Up и Windows + Down
Ако прозорецът Ви е минимизиран, натиснете Windows + стрелка нагоре, за да го запълните до цял екран. Windows + стрелка надолу ще минимизира активния прозорец.

Windows + Shift + Up и Windows + Shift + Down 
Натискането на тези три клавиша ще разпъне вертикално активния прозорец до максималната височина на работния плот (ширината на прозореца, обаче, ще остане същата). Натискането на Windows + Shift + надолу ще възстанови прозореца до предишните му размери.

Windows + + и Windows + – 
При натискане на бутона Windows или с плюс или минус клавишите се активира лупа, която Ви позволява да увеличите изображенията на целия десктоп или на части от него. Можете също така да персонализирате лупата да следва курсора на мишката.

Windows + Left и Windows + Right
Тези две команди ще направят активния Ви прозорец да се разположи точно на половината от екрана в зависимост от стрелка, която използвате.

Windows + Home
Тази команда минимизира всеки отворен прозорец на Вашия десктоп с изключение на активния прозорец. Натискането на този пряк път отново възстановява всички минимизирани прозорци.

Windows + T 
Windows + T преминава през миниатюри на всички отворени програми чрез Taskbar менюто.

Windows + Shift + Left и Windows + Shift + Right
Ако използвате два или повече монитора, запомните този пряк път за лесно преместване на прозореца от един екран на друг. Прозорецът запазва своите размери и относителното си положение на новия екран, което е полезно при работа с множество документи.

Windows + [число]
Програмите, прикрепени към Taskbar-а може да се стартират с натискане на Windows и съответните цифрови клавиши. Windows + 1, например, стартира първото заявление в лентата на задачите, докато Windows + 4 ще стартира четвъртото.

Windows + Space 
Тази комбинация прави всеки активен прозорец прозрачен (освен слабото очертаване), така че можете да видите работния плот отдолу.

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...