Наблюдение на Docker контейнери с СTOP

Ctop е безплатен много платформен с отворен код инструмент за команден ред за наблюдение на показателите на контейнери в реално време. Позволява ви да получите общ преглед на показателите относно процесора, паметта, мрежата, I/O за множество контейнери и също така поддържа проверка на конкретен контейнер.

Как да инсталирате ctop в Linux системи?

Инсталирането на най-новата версия на ctop е повече от лесно.

Просто трябва да изпълните следните команди, за да изтеглите двоичния файл за вашата Linux дистрибуция и да го инсталирате под /usr/local/bin/ctop и да го направите изпълним и да го стартирате.

$ sudo wget https://github.com/bcicen/ctop/releases/download/v0.7.1/ctop-0.7.1-linux-amd64 -O /usr/local/bin/ctop
$ sudo chmod +x /usr/local/bin/ctop

След като инсталирате ctop , можете да го стартирате, за да изброите всичките си контейнери, независимо дали са активни или не.

$ ctop

ctop
ctop

Можете да използвате клавишите със стрелки нагоре и надолу , за да маркирате контейнер и да кликнете върху Enter , за да го изберете. Ще видите меню, както е показано на следващата снимка. Изберете „single view“ и кликнете върху него, за да прегледате избрания контейнер.

ctop single view

За да покажете само активни контейнери, използвайте -a.

$ ctop -a

За да покажете CPU като % обща обща стойност на системата, използвайте -scale-cpu опцията.

$ ctop -scale-cpu

Ctop е прост инструмент, подобен на TOP, за визуализиране и наблюдение на показателите на контейнера в реално време. В тази статия разяснихме как да инсталирате и използвате ctop в Linux.

Надявам се, че сте намерили този урок за полезен.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...