Най-често срещаните вируси в компютъра

Вирусите и злонамерените програми са едни от най-смъртоносните заплахи, пред които са изправени повечето от нас в днешно време, тъй като компютри, лаптопи, смартфони и таблети са се превърнали в неразделна част от нашия ежедневен живот.

В тази статия ще обсъдим вирусите, техните типове, разлики и трудностите, които създават от самото си присъствие в нашите електронни устройства.

Какво е зловреден софтуер?

Сигурно сте чували за този термин хиляди пъти. Тези компютърни програми са предназначени да проникнат и да повредят компютрите без съгласието на потребителя.

Зловредният софтуер е общият термин, обхващащ всички различни видове заплахи за безопасността на вашето устройство, като вируси, шпионски софтуер, червеи, троянски коне, руткити и т.н.

Тези злонамерени програми могат да изпълняват различни функции, включително кражба, криптиране или изтриване на чувствителни данни, промяна или отвличане на основни изчислителни функции и наблюдение на компютърната активност на потребителите без тяхното разрешение.

Злонамереният софтуер не се генерира сам, а е специално създаден от хакери или разработчици, за да навреди на вашето устройство.

Зловредният софтуер може да бъде транспортиран във вашето устройство по различни начини:

Чрез изтегляне на повреден или грешен файл.

Може да изтеглите злонамерен софтуер по погрешка чрез спам имейли.

Посещавайки незащитени и ненадеждни уебсайтове, няколко уебсайта съдържат връзки към опасен зловреден софтуер.

Някои от популярните зловреден софтуер са:

Вирус
Червеи
троянски кон
Ransomware
шпионски софтуер
Рекламен софтуер

Какво е вирус?

Компютърният вирус е вид злонамерен софтуер, който, когато се изпълнява, се възпроизвежда чрез модифициране на други компютърни програми и вмъкване на собствен код. Когато тази репликация успее, тогава се казва, че засегнатите области са „ заразени “ с компютърен вирус. Вирусите са склонни да повредят нашите документи или текстови файлове, изображения, аудио и видео файлове. То засяга здравето на нашето устройство по същия начин, както вирусно заболяване удря имунната ни система, като причинява вирусни инфекции. За разлика от живите вируси, които се намират в човешкото тяло, компютърните вируси са неживи.

Троянски кон:

Троянът обикновено е зловреден софтуер, който вреди на нашата система под формата на фалшив софтуер.

Докато сърфирате в интернет, често получавате сигнали, свързани със заразяването на системата ви, където се препоръчва незабавно да изтеглите предписан софтуер, за да го запазите.

Но ако изтеглите този софтуер, вашата система започва да отразява проблеми, които са по-лоши от преди. Този фалшив софтуер се нарича троянски кон.

Червеи :

Червеите са най-вече подобни на компютърен вирус с тенденция да правят свои копия. Тези копия се разпространяват в цялата система и са в състояние да повредят цялата мрежа.

Не се нуждае от никакви конкретни инструкции, за да се разшири. Той може да достигне до вашите системни помещения чрез имейл, сърфиране в интернет и изтегляне на файлове.

Той запълва пространството в RAM и твърдия диск много бързо, което води до забавяне на системата и в крайна сметка увисване. Това уврежда вашите данни и може да срине и вашата система.

Вируси, червеи и троянски коне са злонамерени програми, които могат да причинят щети на компютъра ви, но има разлики между тях.

Възможно ли е да защитим нашите компютри и данни от този зловреден софтуер?

Отговорът е Да, можем да спасим нашите устройства от нежеланите атаки на тези злонамерени натрапници, като обърнем внимание на няколко, но важни предпазни мерки:

Винаги изтегляйте файлове от легален и доверен източник или уебсайт. Избягвайте да посещавате фалшиви или подозрителни сайтове.

Не отваряйте прикачен файл, който идва с фалшив/подозрителен имейл акаунт. Ако сте склонни да изтегляте прикачен файл, първо използвайте антизловреден софтуер, за да го сканирате.

Избягвайте изтеглянето на пиратски или безплатен софтуер. Отидете само на официалните. Често използваме произволни уебсайтове, за да изтегляме най-новите филми или игри безплатно, но изобщо не се препоръчва.

Задължително е да имате инсталирана лицензирана антивирусна програма на вашия компютър. Актуализирайте редовно вирусната база данни, за да избегнете всякакви аномалии.

За да поддържате работата на компютъра ви безпроблемно, най-новата версия на Windows предлага няколко полезни функции, включително усещане за съхранение и дефрагментиране и оптимизиране на устройства . Можете да получите достъп до двете от настройките или можете да ги намерите с помощта на лентата за търсене.

Когато го включите, Storage sense ви помага да освободите място на вашия твърд диск, като сканира за временни файлове и други файлове, които могат да бъдат изтрити. Веднъж включен, той автоматично ще работи във фонов режим. По-старите версии на Windows предлагат подобна функция, наречена почистване на диска.

Ако нещо лошо се случи с вашия компютър, можете да загубите всичките си важни файлове. За да предотвратите това, трябва редовно да архивирате компютъра си.

Следването на гореспоменатите съвети може да ви помогне да защитите компютъра си и да запазите информацията си в безопасност. Можете да бъдете спокойни, знаейки, че всичките ви файлове ще бъдат там, когато имате нужда от тях.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...