Настройка и оптимизиране на Windows 7

Калибриране на монитора

Тази част винаги е била проблемна за потребителите на Windows, но сега новата ОС идва с вграден помощник по калибрирането на дисплея, така че вече да нямате проблеми с четенето на текст или разглеждането на снимки. Преди главният проблем се състоеше в това, че на едно РС снимка може да изглежда по един начин, но на друго- по съвсем различен. Отговорът на този проблем идва с натискането на клавиша Windows, въвеждането на “DCCW” (без кавичките) и няколко съвсем елементарни опции.

Премахване на интелигентното аранжиране на прозорците

Windows 7 използва собствения си интелект за аранжиране на прозорците и ако за пример хванете и извлечете прозорец към горната част на екрана, то той автоматично ще се максимизира. За едни полезно, за други не. Ако сте от втория тип, ето как само в три стъпки можете да изключите “интелигентния аранжимент”: 1) В менюто Start въведете regedit; 2) намерете HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop; 3) задайте стойност 0 на WindowArrangementActive и рестартирайте. Сега поне в това отношение Windows 7 ще се държи като предците си.

Искате по-малък таскбар?

Ако все още не можете да свикнете с гигантските размери на таскбара в Windows 7, много лесно можете да направите иконите по-малки – кликнете с десния бутон върху бутона Start -> Properties -> Taskbar -> задайте “Use small icons”.

Активирайте Quick Launch Toolbar

След десетгодишна употреба на Quick Launch Toolbar-а първо в Windows XP, а след това и във Vista, някак странно е, че в Windows 7 липсва. Всъщност, можете да си го върнете по следния начин: десен бутон на таскбара -> Toolbar -> New Toolbar и въведете в полето на папката “%UserProfile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch” -> клик на Select Folder. Сега за да го направите така, както изглеждаше в Windows Vista: десен бутон върху таскбара -> махнете отметката от “Lock the Taskbar” -> десен клик на делителя и махнете отметките от “Show Title” и “Show Text” -> отново десен клик на таскбара и сложете отметка на “Show Small Icons”.

Каква мощност използвате?

Още една от доста интересните и полезни новости на Windows 7 е способността му да определи колко електричество употребява системата ви, приложение или устройство. Това е особено полезна опция, ако ползвате лаптоп и искате да знаете какво изразходва батерията ви така бързо. Натиснете клавиша Windows и въведете “POWERCFG –ENERGY –OUTPUT <path\filename>”, в посочената папка ще откриете файл с името energy-report.html, което както подсказва името, е подробен доклад за изразходваната мощност на базата на 60-секундно наблюдение над активността на РС-то.

Как можете да добавите видео в менюто Start?

Ако търсите бърз начин за достъп до клиповете си, то тогава Windows 7 има точния отговор на молитвите ви – десен клик на бутона Start -> Properties -> Start Menu -> Customize -> задайте на Videos “Display as a link” и това е! Сега вече ще имате видеоклипове в менюто Start.

Изключване на системните съобщения

Едва ли някой ще тръгне да спори, че много по-често системните съобщения дразнят, отколкото да помагат. За да ги изключите в Windows 7, в Control Panel-a изберете Notification Area Icons – това е мястото, където можете да променяте не само съобщенията, но и иконите за Action Center, Network, Volume, Windows Explorer, Media Center Tray Applet, Windows Update и Automatic Updates.

Изключване на съобщенията по сигурността

И още дразнещи съобщения. За да се отървете и от тях – Control Panel -> System and Security -> Action Center -> Change Action Center Settings -> можете спокойно да изключите следните: Windows Update, Internet Security Settings, Network Firewall, Spyware and related protection, User Account Control, Virus Protection, Windows Backup, Windows Troubleshooting, Check for updates.
Автоматично аранжиране на иконите от работната площ
Вече можете да забравите за класиката десен клик -> Auto arrange. Сега единствено трябва да натиснете и задържите за малко F5.

Стартирайте Windows Explorer през My Computer

Още една от странните промени в Windows 7, при който Windows Explorer по подразбиране се отваря в директорията Libraries. Е, повечето от нас са свикнали да пускат Windows Explorer през страницата на My Computer. За да се върнете към доброто старо време, натиснете бутона Windows -> въведете “explorer” -> Properties -> в таба Shortcut въведете “%SystemRoot%\explorer.exe /root,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}”-> десен клик на Explorer иконата в Taskbar -> кликнете на “Unpin this program from the taskbar” -> хванете я и завлечете от менюто Start.

Търсете за всичко в компютъра си

Windows 7 дава възможността да търсите за всичко видове файлове, включително и за непознатите на ОС такива, а това в някои частни случаи може да се окаже особено полезно. Въпреки че не е препоръчително, тъй като може да се окаже много, много по-бавно от стандартното търсене, можете поне да пробвате, като направите следното: пуснете Windows Explorer -> Tools -> Folder Options -> View -> сложете отметка на “Try to search the content of unknown file types”. Само не забравяйте, ако няма да използвате тази опция, да се върнете на същото място и да махнете отметката.

Задълбочена дефрагментация

Една от ограничените територии на Windows винаги е била дефрагментирането на хард диска. С Vista имаше някакви промени, но доста повече са направени в Windows 7, където дори можете да задавате команди през CMD: натиснете бутона Windows и въведете CMD. Оттук можете спокойно да дефрагментирате, като въведете “defrag” и една от следните опции (могат да се комбинират!): /r ще дефрагментира няколко дяла едновременно; -a е анализ на дяловете; -v принтира подробен доклад; -r ще третира файлове с поне 64 MB на фрагментиране като нефрагментирани; -w ще дефрагментира всичко. Ето ви и пример за по-лесна ориентация в командите: “defrag C: -v -w” за дефрагментиране на целия дял C.

Премахване на Sidebar

На пръв поглед изглежда, че Windows 7 не включва страничната лента, но всъщност съществува и дори е активна на заден фон. За да се отървете от Sidebar, има два начина. Първият и по-лесният е да натиснете бутона Windows и да въведете MSCONFIG.EXE -> в Startup таба махнете отметката на Sidebar. Вторият и по-сложният начин е да натиснете отново бутона Windows и да въведете “regedit” -> намерете и изтрийте HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run. Премахването на Sidebar ще ви спести малко RAM.

Подобрете Desktop Window Manager за видеокарти на Nvidia

Понякога анимациите от Desktop Window Manager не изглеждат съвсем наред и сякаш са размазани или не на фокус. Това е така, защото Desktop Window Manager рендва ефектите без прозрачност и blur, но пък можете да изключите анимациите за по-приятна и изчистена визия. Натиснете бутона Windows -> десен клик на Computer -> Properties -> Advanced System Settings -> Performance -> Settings -> махнете отметката от “Animate windows when minimizing and maximizing” -> OK.

Променете мястото по подразбиране за запазване на файлове

Още нещо, по което Windows 7 се различава от Vista, е това, че запазва Documents, Pictures, Videos и Music в папката Public, при C:\Users. Вие, разбира се, може и да не искате да запазвате документите, изображенията, видеата и музиката в тази директория и промяната може да се направи по следния начин: натиснете бутона Windows -> кликнете върху потребителското си име -> двоен клик на папката, която искате да промените -> ще видите текста “Includes: 2 library locations”, кликнете върху него -> десен клик на папката, която искате да сложите по подразбиране за запазване и изберете “Set as default file location” -> OK.

PC Safeguard

Спомняте ли си, че още по времето, когато чакахме Windows 7 да се появи, и от Microsoft все още единствено ни зарибяваха с новости на теория, имаше няколко конкретни неща, които накараха мнозина да поклащат одобрително, но и невярващо глава? Едно от тези неща беше възможността РС-то да влезе в състояние, при което независимо какво се променя по ОС, инсталира или изтрива, в момента, в който компютърът тръгне да се изключва или съответния потребител се разлогне, абсолютно всички направени промени биват заличени. Особено полезно срещу нахалници, тъй като биват рестартирани единствено промените, които не са правени от вас. Странно е, че все още много хора, ползващи Windows 7, не знаят как да използват тази манна небесна… ,чието име е PC Safeguard. Отидете в Control Panel -> User Accounts -> създайте нов акаунт и изберете опцията “Set Up PC Safeguard”. Толкова е просто. Сега вече можете да сте напълно спокойни, че ще намерите ОС, настройките, програмите и всичко останало, така както сте го оставили.

Ако Windows 7 е ъпгрейд от Windows Vista…

Ще намерите папка, означена като C:\Windows.old. Както сами разбирате, тази папка съдържа цялата системна информация от старата Windows Vista и често може да тежи повече от 10GB. Проверете дали из папката се намира нещо, което бихте искали да запазите, а останалото спокойно можете да изтриете.

Ако РС-то ви има няколко хард диска…

Можете да подобрите производителността, като преместите местонахождението на системния paging файл (съдържащ данни, които не могат да се поберат във физическата памет, RAM) от диска с дяла C:\ към друг HDD. За да направите това, отворете Control Panel -> System -> Advanced System Settings -> Advanced -> в категорията Performance изберете Settings -> в новопоявилия се прозорец изберете Advanced -> Change -> махнете отметката от “Automatically manage paging file size for all drives” -> изберете C: от полето Drive и отбележете опцията “No paging file” -> изберете другия хард диск и отбележете опцията “System managed” -> OK -> рестарт.

Шорткъти

На шорткътите и клавишните комбинации ще отделим цял раздел, защото има наистина много какво да се каже по въпроса.

GUID шорткъти

За начало, нека разгледаме GUID шорткътите, които в Windows 7 намериха нов живот. GUID идва от Globally Unique Identifier и е статистически уникален (броят на кодовете е 2128 или 3,4028?1038, което е толкова голямо число, че на практика няма как да се дублира) 128-битов идентификатор, използван при софтуерни приложения. GUID кодовете могат да се използват и като шорткъти чрез следното елементарно действие: направете примерно на работната площ нова папка и я озаглавете с произволно име на латиница последвано от точка и кода {ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} – трябва да изглежда така “Primer.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}” (без кавичките). Този метод понякога можете да срещнете и като Windows GodMode, но всъщност е проста команда, даваща достъп до категоризиран списък с настройките от Control Panel (някои от които обаче трябва да бъдат въведени ръчно). Особено важно е да споменем, че под Windows Vista GUID шорткътите се държат нестабилно, а повечето от долуизброените има голяма възможност да вкарат Windows Explorer в безкраен краш цикъл. Затова по-добре не се опитвайте да тествате на Windows различен от 7. Ако все пак се случи така, че да направите белята, ще забележите, че новосъздадената папка е изчезнала, а Windows Explorer крашва толкова бързо, че на практика ОС става безполезна. Тогава най-безболезненото решение е да включите настоящия хард към друг компютър (където обаче да действа като Secondary и да не зарежда ОС), да влезете на мястото, където сте създали проблемната папка и да я изтриете.
Следните 20 GUID шорткъта можете да въведете в папка Primer (следвайки горния пример), така че всичко да ви е на едно място:

System
{BB06C0E4-D293-4f75-8A90-CB05B6477EEE}
User Accounts
{60632754-c523-4b62-b45c-4172da012619}
Windows Firewall
{4026492F-2F69-46B8-B9BF-5654FC07E423}
Windows SideShow (имайте предвид, че може да ви свали производителността с няколко пункта)
{E95A4861-D57A-4be1-AD0F-35267E261739}
Windows Update
{36eef7db-88ad-4e81-ad49-0e313f0c35f8}
Manage Wireless Networks
{1FA9085F-25A2-489B-85D4-86326EEDCD87}
Action Center
{BB64F8A7-BEE7-4E1A-AB8D-7D8273F7FDB6}
Backup and Restore
{B98A2BEA-7D42-4558-8BD1-832F41BAC6FD}
Biometric Devices
{0142e4d0-fb7a-11dc-ba4a-000ffe7ab428}
Credential Manager
{1206F5F1-0569-412C-8FEC-3204630DFB70}
Default Location
{00C6D95F-329C-409a-81D7-C46C66EA7F33}
Devices and Printers
{A8A91A66-3A7D-4424-8D24-04E180695C7A}
Display
{C555438B-3C23-4769-A71F-B6D3D9B6053A}
HomeGroup
{67CA7650-96E6-4FDD-BB43-A8E774F73A57}
Location and Other Sensors
{E9950154-C418-419e-A90A-20C5287AE24B}
Notification Area Icons
{05d7b0f4-2121-4eff-bf6b-ed3f69b894d9}
Recovery
{9FE63AFD-59CF-4419-9775-ABCC3849F861}
RemoteApp and Desktop Connections
{241D7C96-F8BF-4F85-B01F-E2B043341A4B}
Speech Recognition
{58E3C745-D971-4081-9034-86E34B30836A}
Troubleshooting
{C58C4893-3BE0-4B45-ABB5-A63E4B8C8651}

Полезни клавишни комбинации

Win (Windows бутона) + стрелка нагоре – максимизиране на прозорец
Win + стрелка наляво – измества прозорец към лявата страна на десктопа
Win + стрелка надясно – като горното, но в противоположната посока
Win + стрелка надолу – минимизиране на прозорец. Ако прозорецът е максимизиран и изпълните командата, ще се върне към нормален размер и позиция
Win + Space – всички прозорци стават прозрачни, така че десктопът да се вижда.
Ctrl + Shift + Click – пускане на приложение от таскбара или менюто Start с пълни административни права
Shift + клик – извършена в таскбара, тази клавишна комбинация действа като да отворите множество прозорци на браузър (не табове, а отделни инстанции). Така например, ако кликнете няколко пъти на Word, ще получите няколко отделни документа
Alt + P – превю панел в Windows Explorer, страхотен за разглеждането на много снимки от една директория
Alt + стрелка нагоре – едно ниво нагоре в Windows Explorer
Alt + стрелка наляво/надясно – напред/назад в Windows Explorer
Win + L – бързо заключване на компютъра
Win + Home – оставя активен единствено прозореца на преден план
Win + T – показва превю на активните приложения в таскбара
Win + E – нова инстанция на Windows Explorer

Настройка на текста с Clear Type

Предния път разгледахме как е възможно само с няколко елементарни стъпки да калибрираме монитора си под Windows 7, а сега нека видим как е възможно да получим максимално ясен и четлив текст. За целта ще използваме Clear Type Tuner, до който можете да стигнете, като отворите менюто Start и въведете "cttune.exe" (без кавичките) или като отворите Control Panel -> Appearance and Personalization -> Display -> Adjust ClearType Text (от левия панел). Следвайте стъпките и за по-малко от минута, ще получите максимален резултат.

Допълнително настройване на бутона Power

Ако рестартирате компютъра си по-често, отколкото го гасите, то е добра идея да настроите Shutdown бутона да извършва функцията Restart. Как да стане това? Десен клик върху бутона Start -> Properties -> в полето Power button action изберете желаното действие (Switch User, Log off, Lock, Restart, Sleep, Shut Down).

Търсете в Интернет през менюто Start

Знаехте ли, че е възможно да търсите в Интернет посредством менюто Start? За да стане това, въведете "gpedit.msc" в полето за търсене на менюто Start, за да активирате Group Policy Editor. В левия панел изберете User Configuration -> Administrative Templates -> двоен клик на Start Menu and Taskbar -> в десния панел кликнете с десен бутон на Add Search Internet Link to Start Menu -> Edit -> Enable -> OK.

Заключете екрана само с един клик

Вероятно повечето от вас знаят, че с клавишната комбинация Win+L се заключва екрана, но това са цели две движения на пръстите, които могат да бъдат съкратени до едно единствено. Кликнете с десен бутон върху работната площ и изберете New -> Shortcut. В полето "Type the location of the item", въведете "rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation" -> Next -> наименувайте "Quick Lock" -> Finish. Ако желаете самата икона да изглежда по-добре, кликнете с десен бутон върху нея -> Properties -> Change Icon -> въведете "shell32.dll" и изберете която икона си пожелаете. Сега извлечете шорткъта до таскбара и изтрийте останалата на десктопа икона. Това е, сега с един клик на мишката върху този шорткът и ще заключвате екрана си.

Настройка на Sticky Notes

Бележките са едно от онези малки, но толкова полезни нововъведения в Windows. Знаехте ли обаче, че освен да задавате цвят, можете, като селектирате текста с няколко клавишни комбинации, да го форматирате? Така например, за удебеляване на текста изпълнете Ctrl+B; за ръкописен шрифт изпълнете Ctrl+I; за подчертаване на текста – Ctrl+U; за увеличаване размера на текста – Ctrl+Shift+>; за намаляване размера на текста – Ctrl+Shift+<; за булет списък – Ctrl+Shift+L; за нумеричен списък – Ctrl+Shift+L (два пъти); за азбучен списък – Ctrl+Shift+L (три пъти).

Настройки свързани с Windows Search и Defender

По подразбиране, Windows индексира всички файлове, свързани с библиотеките на ОС, електронната поща и офлайн файловете. Можете да намалите времето и ресурсите, които се отделят за индексиране според нуждите ви. Отидете до Control Panel -> Indexing Options (ако не го виждате, горе, в дясно на прозореца изберете "View by: Small icons"). Windows 7 показва списък с местоположения, които се индексират. Изберете Modify, за да селектирате само тези места, на които търсите по-често.
Можете спокойно да дезактивирате Windows Search, при условие че не търсите файлове, изображения, документи и прочее, използвайки Windows Explorer (или защото използвате друга програма за търсене/индексиране). Също така, ако използвате антивирусна програма, която съдържа anti-malware, можете да се отървете и от Windows Defender. Отидете в менюто Start -> въведете "msconfig" -> от таба Services махнете отметките от сървисите, които искате да дезактивирате -> рестартирайте.

Подсигурете USB устройствата си с BitLocker

Флашките стават все по-популярни и с право – те са малки и портативни, събират много информация, лесно се използват и предлагат бърз трансфер на данни. От друга страна, се губят много лесно, което е сериозен проблем, особено ако имате навика да съхранявате на тях важна информация. За щастие Windows 7 има решение на проблема: криптирайте данните си с разширение на Microsoft-ската технология BitLocker и само някой, който знае паролата, ще има достъп до тях. Какво трябва да направите ли? В My Computer изберете с десен клик флашката си и селектирайте "Turn on BitLocker". Последвайте няколкото елементарни стъпки и воала! Ще можете да използвате съответната флашка, дори на по-стари операционни системи като Windows XP и Vista.

Как се създава System Recovery Disc под Windows 7?

Диск за възстановяване на система ще ви помогне в ситуациите, когато не можете да стартирате ОС. По принцип инсталационният диск на Windows 7 върши същата работа, но ако не разполагате с него… В менюто Start въведете "recdisc.exe" поставете празен диск в оптичното устройство и кликнете Create Disc. Да, толкова е просто.

По-бърз Shutdown?

Факт е, че Windows 7 е най-бързо зареждащият Windows, но когато става въпрос за изключване, историята е съвсем различна. Можете да промените това по следния начин. В Start въведете "regedit" и намерете HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control. От дясно намерете "WaitToKillServiceTimeout" и кликнете два пъти върху него, за да го редактирате – променете стойността по подразбиране от 12000 (12 секунди) на 2000 (2 секунди). Тази настройка казва на Windows колко дълго да чака преди да съобщи, че определено приложение не отговаря на заявката за изключване на машината.

Скрити тапети?

Спомняте ли си, когато инсталирахте Windows 7, че при финалната фаза се изискваше настройка на език, време и валута? Така според настройките се инсталира пакет от красиви тапети, в зависимост от местоположението, което сте задали (включени са единствено англоговорящите държави като Австралия, Канада, Великобритания, ЮАР, т.е. България отсъства). Така за пример, ако сте задали English (United States) за ваша часова зона и валута, то тогава сред достъпните тапети за работната площ, ще имате пакет от такива, свързани със забележителностите на САЩ. Въпросът в случая е, къде остават другите тапети за останалите държави, защото по стандартния метод нито се виждат, нито могат да се използват… Освен ако не използвате следното: изпълнете клавишната комбинация Windows + R, за да отворите диалоговия прозорец Run -> въведете "C:\Windows\Globalization\MCT" -> Enter (забележка: ако Windows-а ви е инсталиран на дял различен от C:, то използвайте съответната буква). Сега, Windows Explorer ще бъде пуснат и ще ви покаже списък на подпапките в C:\Windows\Globalization\MCT viz. MCT-AU, MCT-CA, MCT-GB, MCT-US и MCT-ZA.
Именно тези папки съдържат тапетите за конкретните държави: AU е за Австралия, CA за Канада, GB за Великобритания, US за САЩ и ZA е за ЮАР. Сега в полето за търсене, разположено в най-дясната част на прозореца, въведете "*.theme" -> би трябвало да виждате пълния списък от тапети. Селектирайте ги всичките и ги копирайте в папката C:\Windows\Resources\Themes. Вече можете да използвате новоинсталираните тапети както си пожелаете, като кликнете с десен бутон на десктопа -> Personalize и изберете тема по желание. "Новите" тапети се намират в Installed Themes.

Използвайте отметки за селектирането на няколко файла едновременно

За селектирането на няколко файла с цел копиране, преместване, изтриване в Windows Explorer обикновено се използва клавиатурата и мишката -> Ctrl+кликане на съответните файлове. От друга страна, ако в случая изпитвате повече афинитет към работата с мишката, то Windows 7 ще ви помогне, като добави отметки към файловете. В Windows Explorer, кликнете на Organize (най-горе в ляво) -> изберете "Folder and Search Options" -> таба View -> в Advanced Settings скролирайте до долу и сложете отметка на "Use check box to select items" -> OK. От сега нататък, когато минете с курсура на мишката върху файл в Windows Explorer, ще се появява място за поставяне на отметка; кликнете го, за да изберете съответния файл.

Подсигурете информацията, свързана с търсенето под Explorer

Когато търсите из PC-то си от Windows Explorer, забележете, че последните няколко заявки за търсене се виждат. Ако споделяте потребителския си акаунт с други хора и не желаете никой освен вас да вижда за какво сте търсили, то натиснете бутона Start -> въведете "gpedit.msc" и с десен клик върху иконата на gpedit.msc, изберете "Run as Administrator" -> посочете администраторската парола или потребителското си съгласие, за да отворите Group Policy Editor -> User Configuration -> Administrative Templates > Windows Components -> Windows Explorer -> търсете за "Turn off display of recent search entries in the Windows Explorer search box" -> изберете "Enabled", от прозореца, който ще се появи -> OK. Вече записите за последните извършени търсения са изключени.

AppLocker

Ако споделяте компютъра си с някой друг, то тогава верояно бихте желали да ограничите достъпа до вашите приложения, файлове и документи. Използвайки инструмента AppLocker, имате на разположение няколко варианта за блокирането достъпа на други потребители до екзета, инсталатори, скриптове, специфичен разпространител или директория. Можете сами да видите за какво става въпрос, като натиснете бутона Windows -> въведете "gpedit.msc" -> Computer Navigation -> Windows Settings -> Security Settings -> Application Control Policies -> AppLocker. Десен клик на някоя от опциите (Executables, Installers, Script) и създайте ново правило. Това би трябвало да ви спести доста главоболия за в бъдеще.

Менажиране на паролите

Сред толкова новости в Windows 7, вероятно не сте забелязали, че в Control Panel-а се намира ново приложение с името Credential Manager. Това е инструмент, който ви позволява да запазвате конфиденциалната си информация (потребителски имена и пароли) за уеб сайтовете, в които се логвате и други ресурси, към които се свързвате (да речем, други РС-та). Тази деликатна информация се съхранява в респектиращия Windows Vault, който може да се бек-ъп-ва и съответно възстановява. От друга страна, това е подобно на инструмент, използван в XP и Vista, където от Instant Search се въвежда "/userpasswords2". появява се Advanced User Accounts Control Panel, където също могат да се менажират потребителските пароли.

Значението на Live Essentials…

За добро или зло, по подразбиране много от приложенията на Windows са премахнати. В Windows 7 тези приложения (както и няколко други, които обикновено не се инсталират заедно с Windows) са преместени в пакета за сваляне Live Essentials, който автоматично се появява, ако сте включили ъпдейта на ОС. В списъка влизат програми като Messenger, Mail, Writer, Photo Gallery, Movie Maker, Family Safety и няколко други.

Премахване на обичайните заподозрени

Въпреки че някои приложения са премахнати от Windows и са се превърнали в опция, която можете да свалите по избор, други, като Internet Explorer 8, Media Player, Media Center и DVD Maker са все така в пакета. В миналото, особено когато се отнасяше за IE, приложенията бяха тясно свързани с ОС. В Windows 7 можете лесно да ги дезактивирате -> Control Panel -> Program and Features -> селектирайте "Turn Windows features on or off" в горния ляв ъгъл. Оттук можете да слагате отметки на функциите, които искате да изгубите или да добавите към ОС.

Направете така, че Internet Explorer 8 да зарежда по-бързо

Ако искате да направите така, че Internet Explorer 8 да зарежда по-бързо, ще трябва да деактивирате add-on-ите, които го забавят от Tools -> Manage Add-ons -> проверете времето, за което се зареждат допълненията и преценете с кои можете да се разделите.

Използвайте виртуалните хард дискове

С Windows 7 вече е възможно създаването и оперирането на виртуални хард диск файлове. Това ще ви позволи да правите Windows инсталация на живо върху виртуалния диск, без нуждата от буутване на виртуалния Computer. За да създадете виртуален диск, натиснете бутона Windows -> десен клик на Computer -> Manage -> Disk Management -> Action -> Create VHD. Там ще можете да зададете местоположението и размера му.
За да прикачите виртуален диск, в Start менюто дайте десен бутон на Computer -> Manage -> Disk Management -> Action -> Attach VHD, където ще трябва да зададете местоположение и дали да бъде, или не "read only".
За да инициализирате виртуален диск, в Start менюто дайте десен бутон на Computer -> Manage -> Disk Management -> Action -> Attach VHD -> задайте местоположение -> ОК -> десен бутон върху виртуалния диск -> Initialize Disk. Изберете стила на разпределяне на дяла, десен бутон на празно място, изберете "New Simple Volume" и следвайте инструкциите на помощника. Ето, че в Windows Explorer се появи нов хард диск и можете да го използвате като реален такъв.

Направете 64-битовия Windows Media Player да е по подразбиране (единствено за 64-битов Windows!)

Windows бива инсталиран с 32-битова версия на Media Player по подразбиране. Но ако сте потребител, използващ 64-битова система, можете да държите системата чиста, като инсталирате само един пакет от кодеци. За да направите това, натиснете Windows бутона -> въведете "command" и дайте десен клик на Command Prompt -> "Run as administrator" -> въведете "unregmp2.exe /SwapTo:64". След това натиснете отново бутона Windows -> въведете "regedit" -> намерете HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths\wmplayer.exe\ -> двоен клик на двете стойности в десния панел и ги променете от "%ProgramFiles(x86)" на "%ProgramFiles%". Сега вече трябва да използвате 64-битовия Windows Media Player.

Няколко Windows Explorer-а посредством Taskbar

Ако искате да имате повече от една инстанция на Windows Explorer, можете да го направите по следния начин: откачете Windows Explorer от таскбара -> натиснете бутона Windows -> Accessories -> десен клик на Windows Explorer -> Properties -> променете пътя на шорткъта на %SystemRoot%\explorer.exe /root,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D} (ако го искате по подразбиране в My Computer) или %SystemRoot%\explorer.exe /root,::{031E4825-7B94-4dc3-B131-E946B44C8DD5} (ако го искате по подразбиране в Libraries ). Сега сложете отново Windows Explorer в таскбара и сте готови. Вече можете да отваряте колкото си искате Windows Explorer-и само с натискането на средния бутон на мишката. Ако не сте доволни от резултата, променете пътя на шорткъта обратно на %SystemRoot%\explorer.exe.

Как да направим така, че часовникът в системната лента да показва AM/PM символите?

По подразбиране Windows 7 отчита астрономическото време в 24-часов формат, така че ако искате да виждате AM/PM символите, в менюто Start въведете "intl.cpl", зада отворите Regional and Language Options -> Addition Settings -> Time -> Long Time би трябвало да е настроено като "HH:mm", а вие трябва да го промените на HH:mm tt, за пример, където "tt" е AM или PM символа (22:16 PM). За да настроите часовника на 12-часов формат, трябва да зададете "hh::mm tt" (8:14 PM).

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...