Новия Notepad с табове в Windows 11

Notepad е отличен начин да организирате и управлявате своите текстови файлове. На този етап, може би знаете, че Notepad е един от най-старите програми на Windows, който е бил включен във всички версии на операционната система. Въпреки това, с Windows 11 идва новото издание на този програмен продукт, което включва много нови функции и подобрения.

Една от най-важните функции, която е добавена в новия Notepad, е поддръжката на табове. Това означава, че вместо да отваряте множество екземпляри на програмата, за да работите с няколко файлове едновременно, можете да ги отворите в различни табове в рамките на едно прозорец.

Табове в Notepad

За да започнете да работите с новия Notepad с табове, просто го отворете като обикновено. Ще забележите новия интерфейс, който включва лентата на инструментите на горната част на прозореца и лента с табове в горната част на работната област.

За да отворите нов таб, кликнете върху бутона Нов раздел . Можете да отворите колкото табове искате, като щракнете на бутона "Нов таб" за всеки нов файл, който искате да отворите. Можете също да кликнете върху иконата „ + “, за да добавите нов раздел в Notepad.

Всеки таб включва ново празно поле за текст, където можете да започнете да пишете своя текст или да поставите вече съществуващ файл, като го отворите от менюто "Файл". Всички табове са включени в едно прозорец, което означава, че можете да се движите между тях, като щракнете върху името на таба в горната част на прозореца.

Когато работите с множество табове, можете да използвате клавишната комбинация "Ctrl+Tab", за да превключите между тях бързо и лесно. Също, можете да използвате и десния бутон на мишката, за да отворите контекстното меню за таба, където можете да изберете опции като "Затваряне на раздела", "Затваряне на другите раздели" или "Затваряне на разделите от дясно", което да предотврати случайно затваряне или преместване на файла.

В допълнение към тези нови функции, новият Notepad в Windows 11 включва и някои други подобрения, които може да ви бъдат полезни при работа с текстови файлове. Един от тях е поддържането на различни кодирания на символи, което ви позволява да работите с файлове, написани на различни езици или с различни символи.

Още едно подобрение е възможността да включите или изключите автоматичното запазване на промените. Това е полезна функция, особено ако работите с по-големи файлове или файлове с дълги низове от текст, които може да бъдат загубени при нежелано затваряне на програмата или компютъра.

Заключение

В заключение, новият Notepad с табове в Windows 11 е много полезна програма, която ще ви помогне да организирате и управлявате своите текстови файлове по-ефективно. С новите функции и подобрения, програмата е станала още по-удобна за работа и един от най-добрите инструменти за редактиране на текстови файлове, налични на пазара.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...