Пет начина за намиране на публичен IP адрес в терминала на Linux

Public IP Address in Linux Terminal

Linux е мощна операционна система, популярна сред програмисти и администратори, която често се използва за управление на сървъри. За да осигурите безпроблемната работа на вашия сървър, понякога е необходимо да намерите неговия публичен IP адрес.

В тази статия ще разгледаме пет начина за този процес.

Използване на командата “curl”

Командата "curl" е мощен инструмент за работа с уеб съдържание и може да бъде използвана, за да извлечете публичния IP адрес на вашия сървър. Просто изпълнете следната команда в терминала:

curl ifconfig.me

Използване на командата “dig”

Командата "dig" е предназначена за DNS заявки и може да бъде използвана за намиране на IP адреса на даден домейн. Въпреки това, можете да използвате тази команда, за да намерите публичния IP адрес, като например на Google DNS сървър:

dig +short myip.opendns.com @resolver1.opendns.com

Използване на услугата “ifconfig.co” с “curl”

Услугата "ifconfig.co" предоставя лесен начин за намиране на публичния IP адрес на сървъра. Използвайки "curl", можем да я извикаме директно от терминала:

curl ifconfig.co

Използване на командата “wget”

Командата "wget" е също полезен инструмент за извличане на информация от уебсайтове. За да намерите публичния IP адрес, изпълнете следната команда:

wget -qO- ifconfig.me

Използване на “ipinfo.io” с “curl”

Услугата "ipinfo.io" предоставя обширна информация за IP адреси. За да извлечете само публичния IP адрес, използвайте следния синтаксис:

curl ipinfo.io/ip

Тези пет начина предоставят различни методи за намиране на публичния IP адрес на вашия Linux сървър. В зависимост от предпочитанията и условията, може да изберете най-удачния за вас метод. Без значение защо ви е необходим този IP адрес, тези команди ще ви помогнат да го намерите бързо и лесно чрез терминала на вашия Linux сървър.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...