Първи досег с Андроид

Това ръководство е насочено към хората, които за пръв път се сблъскват с Android OS, с цел да внесе яснота за това как се извършват основни операции като инсталиране на програми, задаване на рингтон, деинсталиране на програми, спиране на мобилния интернет, следене на трафика на мобилния интернет и други.

Важно:Ъпдейтването на версията на операционната система се прави само от производителя на устройството и е индивидуано за всеки различен модел (това че е излязъл ъпдейт на Android OS до определена версия за някой модел не значи, че той става и за вашия телефон). Инсталирането на по-висока версия на операционната система преди официалния ъпдейт от производителя става чрез руутване на телефона и инсталиране на custom ROM, ако има такъв. Операцията крие рискове от повреда на телефона.

1.Инсталиране на програми (игри) – инсталирането на програми от маркета няма смисъл да го обяснявам, затова ще се спра на инсталирането на програми, които не са от маркета.
След като вече сте свалили .apk файла на програмата (това е изпълним файл, който отговаря на .exe при Windows), трябва да го качите на мемори картата на телефона (чрез bluetooth, USB, card reader). За да видите какво имате на мемори картата трябва да си качите от маркета някои файл мениджър (EStrong File Expolrer, ASTRO File Menager, Linda File Manager и много други). Инсталирането на файл мениджър е необходимо поради това, че в Android OS. Стартирате файл мениджър и намирате .apk файла на програмата, и цъкате върху него, след това потвърждавате и инсталацията е приключена.

2.Деинсталиране на програми – прави се от Settings/Applications/Manage applications.
Програмите свалени от маркета могат да се деинсталират и директно от него от секцията Downloads

3.Задаване на mp3 като рингтон – Има 2 начина за това:
1) Пускате си избраната песен през приложениeтo Music натискате бутона Menu и от там Set as Ringtone. Този метод е по-подходящ за хора които по-рядко си сменят рингтона и имат един рингтон за всички контакти.
2)Създавате си папка под име Media на мемори картата. В папка Media трябва да направите още три папки под имената alarms, notifications и ringtones. След това поставяте мр3-ките в съответната папка, рестартирайте телефона и тези мр3-ките ще се появят в списъка с мелодиите за звънене.

4.Инсталиране на програми на мемори картата – това не е възможно, приложенията се инсталират на вградената памет на телефона. Този проблем е решен в новата версия на Android OS – 2.2 Froyo.
Има вариант за инсталиране на приложенията на картата но това минава през руутване на телефона и инсталиране на custom ROM.

5.Следене на трафика на мобилен интернет и спиране на мобилния нет при необходимост.
3G Watchdog (има я в маркета) е програма, с която можете да следите трафика който сте генерирали през мобилния интернет. Може да има разминаване между показанията на 3G Watchdog и фактурата на мобилния оператор, защото мобилните оператори имат минимално таксуване на трафика. Т.е. ако вие навъртите 550 КБ а минималното таксуване на оператора е на 1МБ, то тези 550КБ ще ви бъдат отчетени като 1МБ от мобилния оператор.
APNdroid, Toggle Data Widget (има ги в маркета) са програми, с които можете да спрете мобилния интернет.
При HTC Desire си има уиджет за това, намира се в Widget/Settings/Mobile Network.

6.Прехвърляне на номерата от сим картата на телефона – за да прехвърлите абонатите от сим картата отивате в приложението People, след това бутона Menu и тогава Import/Export и импортвате от сим картата.

7.Прехвърляне на номерата от телефона на сим картата – за това се изисква допълнителен софтуер, програмата се казва Contact2Sim и я има в маркета.
Има начин и без допълнителна програма, но само един по един (може да се ползва при добавяне на нов номер). Това става така влизате в приложението People цъкате върху номера който искате да прехвърлите после Menu/More/Save to SIM.

Източник:androidbg.com

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...