Съвети за зареждане и запазване на батерията на лаптоп.

Батерията на вашия лаптоп е един от най-важните му компоненти – въпреки че сме склонни да мислим само за неща като размер на монитора или RAM и мощност на процесора, когато говорим за лаптопи. Батериите за лаптопи изискват специално внимание и грижа и липсата на това е причината много собственици на лаптопи да трябва да сменят батериите си по-рано, отколкото биха искали.

След закупуване на нов лаптоп или батерия за вашия лаптоп, препоръчително е батерията да се зарежда 24 часа. 24-часовото зареждане гарантира, че батерията е пълна и помага за продължителността на живота на батерията. След като е напълно зареден, не трябва да го разреждаме напълно, ако е възможно.

Когато купувате нов лаптоп, ще нужно да заредиме батерията си за 24 часа, за да сме сигурни, че тя получава пълно зареждане при първото си ползване. Зареждането на батерията по време на първото й зареждане ще удължи живота й.

Трябва да отделяме малко внимание на батерията на лаптопа си от време на време, ако искаме да извлечеме максимума от нея.

Литиево-йонната батерия трябва да се калибрира поне веднъж на всеки три месеца, като се остави батерията да се изтощи напълно и след това се зарежда, докато се зареди на 100%.

Целта на калибрирането е да нулира сензорите, които съобщават на компютъра, когато батерията е заредена. Ако батерията не е калибрирана, компютърът може да се опита да изпомпа енергия в пълна батерия, намалявайки значително нейния живот.

Не се притеснявайте за презареждане на батерията. Съвременните лаптопи спират да зареждат батерията, когато е напълно заредена и преминават към променливотоково захранване, докато лаптопът е включен в контакт.

Лаптопите, за разлика от смартфоните, не работят на батерия, когато са „включени“ към захранване. Когато лаптоп работи, захранващият адаптер поддържа лаптопа да работи, като едновременно с това зарежда батерията му. Това означава, че захранването се споделя между батерията и лаптопа.

За да гарантирате дълъг живот на батерията, никога не я излагайте на високи температури за дълъг период от време.

Всички батерии се износват с времето и употребата. С увеличаване на времето и кумулативната употреба производителността ще се влоши. За нормалният потребител забележимо намаляване на времето за изпълнение обикновено се наблюдава след 18 до 24 месеца. За опитен потребител намаление на времето за изпълнение обикновено може да се усети след 12 месеца.

По-високите ватчасове на същата система при същите работни условия обикновено осигуряват по-дълго време на работа на батерията. Например, ако сравните същата система, работеща със същите приложения, батерията от 53 Whr ще осигури приблизително 65% повече време за работа от батерията от 32 Whr.

Много фактори влияят на времето, през което батерията на преносим компютър може да захранва, преди да трябва да бъде презаредена. Тези фактори включват конфигурацията (процесор, памет и т.н.), видовете изпълнявани приложения и яркостта на дисплея.

Всички батерии на лаптопа са създадени да поддържат определен брой цикли на зареждане, обикновено около 500 цикъла на зареждане. С течение на времето всеки цикъл на зареждане намалява живота на батерията спрямо проектираните спецификации.

Избягвайте да разреждате напълно вашия лаптоп, след като го заредите. Най-доброто, което можете да направите, е да се опитате да поддържате нивото на батерията между 40 и 80 процента.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...