Съвети за поддръжка на лаптоп

Когато купувате лаптоп, правите това с намерението да го използвате за дълъг период от време. За разлика от телефоните, които обикновено се надграждат на всеки 1-2 години, някои хора издържат години без да сменят компютрите.
Както се казва: „Ако не се е счупило, не го поправяй“.

Да притежаваш лаптоп е като да притежаваш кола. С правилна поддръжка, щадяща употреба и редовна грижа вашето оборудване ще продължи години напред. Пренебрегването на важни фактори като почистване и актуализации на производителя може да доведе до блокиране на машината, с която е разочароващо да се работи.

Добрият лаптоп може да бъде толкова мощен, колкото ви е необходим. И затова има евтини и скъпи лаптопи.

Ето няколко съвета как да поддържате лаптопа си в добро състояние и скорост.

1)Почистете екрана и клавиатурата си (с подходящите инструменти, разбира се!)

Пренебрегването на редовното почистване на компютъра може да доведе до катастрофа за дълголетието на вашата система. Само си представете колко трохи, кожни клетки и парчета мръсотия си проправят път във вашата клавиатура.

Екранът на лаптоп е неговият най-крехък и най-рисков компонент и може лесно да бъде напукан и повреден. Почиствайте го само с одобрени разтвори или кърпички за монитор. Не докосвайте екрана с химикалки или показалец, който може да надраска повърхността.

Само си представете колко трохи, кожни клетки и мръсотия си проправят път във вашата клавиатура.

Най-доброто решение е да използвате „невидимо докосване“, което изхвърля отломките, без да контактува физически с тях. За да направите това, ще ви трябва кутия със сгъстен въздух или „консервиран въздух“, както понякога се нарича.

2)Изключете го

Лаптопите имат функции за заспиване и хибернация, една от които (в зависимост от вашите настройки) ще се включи, когато затворите капака. Това е полезно, когато искате да имате бърз достъп до това, върху което сте работили преди, или да заобиколите процеса на зареждане. Въпреки това се препоръчва да изключвате лаптопа си на редовни интервали, за да се възползвате от производителността.

Не поставяйте лаптопа си в режим на заспиване твърде често, особено ако планирате да го извадите от докинг станцията. Когато го събуди, производителността може да бъде затруднена, когато търси докинг станция, която не е там. Спящият режим също консумира доста енергия.

3)Поддържайте работния плот подреден

Подреден работен плот, подреден ум. Или поне така е казано. Истината е, че намаляването на претрупването на работния плот на вашия лаптоп може да подобри скоростта на работа на вашата машина. По същия начин, не се забавлявайте с инсталирането на твърде много джаджи, ленти с инструменти и странични ленти. Всички те изискват ресурси от вашия лаптоп, които биха могли да накарат други по-важни програми и функции да се забавят, особено ако търси преки пътища, които вече не съществуват.

4)Внимавайте със скрити добавки за безплатен софтуер

Всички сме го правили – изтегляме безплатна софтуерна програма като pdf четец или конвертор на файлове и пренебрегнахме (което лесно се прави) предварително отбелязаното квадратче, за да изтеглите нова добавка за браузър или антивирусна пробна версия, скрита в стъпка пета от вашата инсталация !

Когато изтегляте и инсталирате нов софтуер, отделете време да преминете внимателно през всяка стъпка и избягвайте случайно инсталиране на дразнещ софтуер, който може да влезе в конфликт с други програми на вашия лаптоп.

5)Затворете неактивните програми

Представете си, че имате няколко хладилника в дома си. Сега си представете, че сте оставили всяка врата на хладилника отворена. Не само ще губи електричество, но и вашите хладилници няма да работят оптимално и няма да издържат много дълго. Същото е и с програмите, които изпълнявате на лаптопа си. Затварянето на програми, които не използвате, ще ускори вашата система и ще повиши производителността.

6)Внимавайте къде поставяте компютъра си

Неговата преносимост може да работи срещу него. Не бива да го носите на плажа и да рискувате да попадне пясък в него. Същото е и при използването му на кухненския плот, където може да падне в мивка или на пода. И дори да НЕ е включен в контакта, не трябва да довършвате електронната си таблица, докато се отпускате във ваната!

7)Дръжте лаптопа си за основата

Повдигането и задържането на лаптопа за дисплея създава ненужен натиск върху пантите. Това действие може да насочи натиск върху LCD дисплея и да деформира или напука самия екран.
Поставянето на тежки предмети върху лаптопа (отворени или затворени) може да причини сериозни повреди на LCD дисплея, пантите и шасито.

8)Използвайте чанта за лаптоп

Чантите за лаптоп намаляват вероятността от случайни падания или удари по лаптопа. Уверете се, че чантата ви е достатъчно голяма, за да пасне на вашия лаптоп, но все пак остава плътно прилепнала. Правилно поставената чанта ще ви помогне да предотвратите повреда на вашия лаптоп по време на транспортиране и е добро място за съхранение на захранващия адаптер и други аксесоари за лаптоп.

9)Захранване

Не дърпайте захранващия кабел: Дърпането на захранващия кабел може да повреди кабела, контакта и щепсела. Вместо това вземете действителния щепсел и го изключете от контакта.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...