Типовете (видове)файлове .

Съществуват хиляди видове файлове и няма нужда да знаете всички. Но все пак от обща култура ще споменем най-разпространените разширения, с които можете да се сблъскате като обикновен потребител:

Можем да определим вида на файла от неговото файлово разширение. Файловото разширение, най-просто казано, е наставка в края на файловото име. Например за файл с име „computer.jpg, можем да кажем, че е JPEG графичен файл, базирайки се на „.jpg“ разширението му.

.EXE – (съкратено на “Executable”, на български: „Изпълним” ). Това са най-често програми или инсталатори. Примерно това са Скайп(Skype.exe), FireFox(firefox.exe), Notepad(notepad.exe) и Internet Explorer(iexplore.exe). Бъдете особено предпазливи при стартиране на такъв тип файлове (.exe), защото в някои случаи към тях са закрепени вируси и троянски коне, затова ги проверявайте преди стартиране с антивирусна програма. Подобни изпълними типове файлове са : *.bat , *.com

.TXT – (съкращение от „Text”, на български: „Текст”). Прост текстови документ – такъв който не подлежи на украсяване(удебеляване, почдчертаване, различен шрифт и т.н.). Може да използвате текстовия редактор Notepad, за създаване и редактиране на този тип файлове.

.DOC – (съкращение от „Document”, на български: „Документ”) Сложен тестови документ – подлежи на всякакъв вид украсявания, подравнявания и така нататък. Може да се отвори и редактира чрез програмата MS Word или Open Office.

.MP3 или MPEG3– (съкращение от „Moving Picture Experts Group version 3”, името е дадено от създателите на типа информация) Добре познат формат за съхраняване на аудио информация, като например музика. Подобни аудио формати са: .wav,  .wma,  .aac,  .ogg.

.MP4 или MPEG4– (съкращение от „Moving Picture Experts Group version 4”, името е дадено от създателите на типа информация) Широко употребяван формат за съхраняване на аудио/видео информация.

.AVI – (съкращение от „Audio Video Information”, на български: „Аудио/Видео информация”). Друг формат за съхраняване на аудио/видео информация. Разликата с MP4 е чисто техническа и не представлява интерес за потребителя, но донякъде е важна за Windows. Други подобни формати са:  .wmv,  .mov,  .mpg.

.PNG – (Portable Network Graphics, на български: Преносими мрежови графики) – изображение(напр. снимка) без загуба на качество(представя изображението едно към едно от източника от който идва).

.JPG/.JPEG/.BMP/.GIF – Това са основните три вида(JPG e същото като JPEG) формати изображения с загуба на качество.

.ZIP / .RAR / .7z / .TAR  – (съкращение от "Zipped", на български архивирани). Това са популярни формати за компресиране (архивиране). Популярна програма за създаване и отваряне на компресирани файлове е Winrar.

.ISO / .NRG/ .IMG / .CDI/ .CUE – това са файлови типове "огледални копия на CDROM съдържание". Съдържанието на CD може да бъде изкопирано 1:1 в този тип формати. Популярна програма е DAEMON TOOLS.

.PDF – (съкращение от "Portable Document Format") – най-често в този формат може да срещнете списания, документи. Може да се използват програмите Adobe Reader или Foxit Reader за отварянето на този тип файл.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...