Трикове за windows 10

Активирайте екранната клавиатура

Windows 10 е готов да работи на устройства с и без клавиатура, така че има виртуален клавиатурен вход. Това може да бъде полезно дори ако имате клавиатура, доколкото може да ви помогне да въведете ключове, които нямате на клавиатурата си, като с на английска клавиатура.

По някаква причина, Windows 10 има две виртуални клавиатури. Единият от тях го активирате с: Windows + R, като въведете OSK, докато другият изисква да щракнете с десния бутон на мишката върху лентата на задачите и да активирате функцията Показване на сензорната бутонна функция.

Изтрийте историята на браузъра в движение

Във всички браузъри, включително Internet Explorer, Firefox и Chrome, можете да изтриете историята на сърфиране и всякаква следа от използването на интернет от компютъра си, като натиснете клавишите CTRL + SHIFT + DELETE .

Промяна на размера на кошчето

Ако устройството на компютъра ви изчерпи свободно място, можете да намалите размера по подразбиране, разпределен в кошчето в Windows 10. Ето как да направите това:

Стъпка 1: Кликнете с десен бутон върху иконата на кошчето и след това щракнете върху Свойства .
Стъпка 2: В секцията „ Настройки за избрано местоположение “ изберете опция „ По избор“ и след това въведете потребителска стойност в МБ.

Активиране на диалоговия прозорец за потвърждение за изтриване на кошчето

Ако искате да видите диалогов прозорец за потвърждение на изтриването, докато се опитвате да изтриете файлове, направете следното:

Стъпка 1: Кликнете с десния бутон върху иконата на кошчето на работния плот, щракнете върху Свойства .

Стъпка 2: Добавете тикче на Показване на потвърждение за изтриване . Кликнете върху бутона Приложи .

Увеличаване на изображенията и страниците

Понякога текстът на интернет страниците може да е твърде малък. Може да го увеличите много лесно чрез клавишната комбинация от CTRL и +. Използването на бутона за „минус“ съответно ще намали текста. Другият вариант да направите това е чрез задържане на бутона CTRL на клавиатурата и завъртане на скрола на мишката.

Опция за скрийншот

Правенето на снимки на екрана често е нужно за показването на проблем или как да бъде решен. Windows 10 предлага две удобни опции.

Първата е чрез вграденото приложение Изреска и скициране (Snip & Sketch). Може да го намерите в Start менюто, като то ще даде нужните напътствия как да направите снимка на целия екран или само на избран елемент от него.

Вторият вариант е чрез натискане на Windows бутона на клавиатурата заедно с бутона PrintScr. Автоматично ще бъде направен скрийншот, който ще бъде запазен в папката на вашия акаунт (C:users) и по-конкретно в Pictures > Screenshots.

Заключете компютъра незабавно

Всеки път, когато оставяте компютъра без надзор, дори и у дома, натиснете клавишите Windows + L, за да го заключите.

Прозорците и програмите, които сте използвали, ще останат отворени и можете да възобновите работата си, откъдето сте заминали.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Telegram Logo
Avatar photo

Fedia

Здравейте, urocibg.eu е независим уебсайт, който е създаден и подържан от мен – Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2008 година и съдържа статии, съвети, ръководства, новини и програми за Windows, Android и Linux. Ако имате въпроси относно възможностите за реклама в сайта или за връзка с мен ТУК.

Може да харесате още...